Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Δήμος Αλεξανδρούπολης



 Όπως σας είναι γνωστό, στις 26.5.2019 & 2.6.2019 πραγματοποιήθηκαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τον Ν. 4555/2018, γνωστό ως «Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Στις εκλογές αυτές τα μέλη των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων εκλέγονταν σε ξεχωριστή κάλπη, με διαφορετικά πολιτικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά από τις δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούσαν θέση στα δημοτικά συμβούλια. Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε τεράστια απόκλιση στις δύο κάλπες του ίδιου συνδυασμού. Για την ιστορία αναφέρω ότι για τη δημοτική κοινότητα Αλεξανδρούπολης ψήφισαν 24.130 πολίτες και καταμετρήθηκαν ως έγκυρα ψηφοδέλτια τα 21.040, εκ των οποίων έλαβαν:

Συνδυασμός «Πόλη και Πολίτες» 8.596 Σταυρούς Προτίμησης
Συνδυασμός «Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος» 5.494 Σταυρούς Προτίμησης
Συνδυασμός «Δήμος για όλου πρώτα Εσύ» 4.558 Σταυρούς Προτίμησης
Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» 2.392 Σταυρούς Προτίμησης
Αναλυτικά τα αποτελέσματα: (https://alexpolis.gr/apotelesmata-dimoy-alexandroypolis...).
Σύμφωνα με τον ως άνω νόμο και τον συνταγματικό νομοθέτη, θα έπρεπε να τεθούν στην κρίση του 15ους συμβουλίου οι δύο πρώτοι των δύο πρώτων συνδυασμών για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Αντί αυτού ψηφίστηκαν δύο αντισυνταγματικές διατάξεις (άρθρο 5 του ν. 4623/2019 και άρθρο 10 του ν. 4625/2019), οι οποίες κατέπεσαν με την υπ. αρ. 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, ο τυπικός και ουσιαστικός ακρωτηριασμός της διοίκησης και λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης είχε επέλθει.
Αυτό φαίνεται από τη συστηματική απουσία του προέδρου στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου -στα τέσσερα χρόνια ζήτημα είναι αν παραστάθηκε τέσσερις ή πέντε φορές- αλλά και από τις αποφάσεις του ίδιου του οργάνου. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης σε διάστημα τεσσάρων χρόνων εξέδωσε «149» αποφάσεις, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε παρατάσεις ωραρίου μουσικής καταστημάτων.
Να θυμίσω απλά ότι στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας (έστω και γνωμοδοτικά) εμπίπτουν όλα τα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και βιοποικιλότητα στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας, αλλά και τα θέματα που δεν είναι στα όρια της κοινότητας αλλά την επηρεάζουν (https://www.ypes.gr/.../uploads/2019/08/egk88_21082019.pdf). Εκτός όμως, από γνωμοδοτικό όργανο είναι και το κατεξοχήν αυτοδιοικητικό πολιτικό όργανο το οποίο έχει πολιτικό παρεμβατικό ρόλο. Δηλαδή, μπορεί να φέρει στον δημόσιο διάλογο θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα, αλλά θα σταθώ στο όψιμο ενδιαφέρον (για ψηφοθηρικούς λόγους) του Δημάρχου προς τους νέους. Ο κ. Ζαμπούκης λίγους μήνες πριν τις εκλογές κάλεσε τους νέους μετά από τέσσερα χρόνια, για να συζητήσει μαζί τους, αλλά και να δεχθεί τις προτάσεις τους. Ωστόσο, θα πρέπει να του θυμίσω ότι αυτό θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί πριν από τέσσερα χρόνια, αφού η δημοτική κοινότητα είχε όλα τα θεσμικά εργαλεία για να θεσμοθετήσει το συμβούλιο νέων και τις συνελεύσεις πολιτών.
Φταίει όμως, μόνο ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος για την απαξίωση του θεσμού; Κατηγορηματικά όχι. Τις ίδιες ευθύνες έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίες με ευθύνη τους δεν μερίμνησαν να «εκμεταλλευτούν» τα θεσμικά εργαλεία και τα ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη τους, ώστε να οργανωθούν και να ανακόψουν την όποια σκοπιμότητα υποβάθμισης του θεσμού. Αποτέλεσμα αυτής της αναποτελεσματικής αυτοδιοικητικής αντίληψης ήταν κάποιοι συνάδελφοι να μην αντέξουν και να υποβάλουν την παραίτησή τους https://www.gnomionline.gr/paraitisi-p-georgiadi-apo-to...
Στο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί, έκανα παρεμβάσεις και κατέθεσα προς ψήφιση ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους υπερψηφίστηκαν, αλλά παρέμειναν στο συρτάρι του Δημάρχου. Παρέμειναν στο συρτάρι του ακόμα και αυτές που δεν είχαν κανένα κόστος, όπως για παράδειγμα η πρόταση «Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση - Προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη». Μόνο μία αξιοποίησε ψηφοθηρικά και εν μέρει (τα εβραϊκά νεκροταφεία) και αυτό, γιατί έκανα κοινοποίηση της ομόφωνης απόφασης στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Φίλες και φίλοι,
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, δεν έβγαζα φωτογραφίες, όπως συνηθίζεται. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσπάθησα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών αυτών που με τίμησαν. θέλω για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα είμαι παρών για μια νέα αρχή. Βαρόμετρο στην απόφαση μου αυτή είναι η υλοποίηση των προτάσεων μου που έχουν ψηφιστεί και η δέσμευση του φίλου και υποψήφιου δημάρχου που για χρόνια μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Καλό Καλοκαίρι.
Δημήτρης Μερκούρης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Μέρος των παρεμβάσεων και προτάσεων μου είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://ermiss.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html) αλλά και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΜΜΕ https://ermiss.blogspot.com/2019/11/blog-post_30.html
 Διεκδίκηση και μετατροπή των εγκαταλειμμένων ΤΟΛ ΕΙΑΠΟΕ σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 Άρση του Κοινωνικού Αποκλεισμού - Μέριμνα για τις πολιτιστικές υποδομές στον οικισμό παλιννοστούντων στην περιοχή Παλαγία.
 Το σπίτι του μικροπαραγωγού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
 Πάρκο Ζωικής Παραγωγής Δήμου Αλεξανδρούπολης
 Δήμος Αλεξανδρούπολης: Επιβράβευση εξαιρετικής πράξης κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας υπαλλήλου (άρθρο 68 του Ν. 3584/2007)
 Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλειστή Ενιαία Αγορά
 Βιώσιμη Ανάπτυξη - ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, Αστυνομικού Μεγάρου και Νομαρχιακού Μεγάρου
 Βιώσιμη ανάπτυξη – Μέριμνα για την πολιτισμική κληρονομία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Συγκρότηση επιτροπής με σκοπό την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία με τον ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης των κινητών και ακίνητων μνημειακών αντικειμένων, αλλά και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.
 Ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και Σχολής Εμποροπλοιάρχων και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
 Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση - Προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη.
 Βιώσιμη Ανάπτυξη - Πόλη και σταθμοί μνήμης
 Σχέδιο Αστικής Παρέμβασης
 Βιώσιμη Ανάπτυξη – Μέριμνα για των Αστικό Χώρο της Αλεξανδρούπολης.
 Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης - Παραλιακή Λεωφόρος - Μικρή Περιφερειακή Οδός.
 Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης -¨ Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨
 Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
 Βιώσιμη Τουριστική Ανάτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης -Αβαντας Κίρκη κλπ
 Ιστορικό Κτίριο της Καραολή & Δημητρίου
 Αρμοδιότητες Κοινότητας - Συμβούλιο Νέων
 Η ανάπτυξη του Έβρου δεν εξαρτάται μόνο από τον κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αμυντική θωράκισή του.
 Αλεξανδρούπολη - Μεγάλες πληµµυρικές απορροές και επικίνδυνα πληµµυρικά φαινόμενα. Να συγκληθεί το συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση δια ζώσης
 Αλεξανδρούπολη: Δημοτική Βιβλιοθήκη - Γενικά Αρχεία του Κράτους του Ν. Έβρου
 Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, άρπαξε την ευκαιρία και κατάφερε να είναι ο ίδιος Κάτοχος Ενεργειακού Πλούτου χρησιμοποιώντας τον προς όφελος των πολιτών του.
 Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Παλαιοντολογίας, Παλαιοανθρωπολογίας
 Δημιουργία ενός (1) Μεγάλου Πράσινου Σημείου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης
 Στήριξη Εργαζομένων ΙΔΟΧ Δημοτικού Ωδείου Δήμου Αλεξανδρούπολης
 Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία των κοιμητηρίων της κοινότητας Αλεξανδρούπολης.
 Σύσταση Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού - Ίδρυση Δημοτικού Θεάτρου Δήμου Αλεξανδρούπολης
 Οι δύο επιλογές για τα Ιαματικά Λουτρά
 Πρόταση ψηφίσματος: Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 Δήμος Αλεξανδρούπολης, Στρατηγικοί Στόχοι για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
 Ανάδειξη – Αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Δήμος Αλεξανδρούπολης   

Δήμος Αλεξανδρούπολης, εκλογές, Φάρος Αλεξανδρουπολης, Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, Σταυράκογλου Σταυρός, Αραμπατζής Κυριάκος, Αυτοδιοικητικα, Ζαμπύκης, Λαμπάκης, Πέτροβιτς, ΤΥΕΔΑ, ΔΕΥΑ, Κολιός Δημήτρης, Φέρες,  Δευτερέος Σάββας, Νέοι της Αλεξανδρούπολης,  Διασκέδαση στην Αλεξανδρούπολη,  evros news, alepolis, alexandroupoli


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...