Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ 1941-1944

 

Στη σύζυγό μου, Μαρία Στέλλα Βασιλειάδου

 

 

Ευχαριστίες

Η παρούσα εκδοχή αυτού του βιβλίου, βασίστηκε στη διπλωματική εργασία που εκπόνησα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα  σπουδών, «Δημόσια Ιστορία» του Ε.Α.Π. Κάθε ερευνητικό έργο είναι εξ ορισμού συλλογικό και υπό αυτή την έννοια  οι οφειλές σε πρόσωπα και οργανισμούς είναι  πολλές και δύσκολα εξαντλούνται σε ένα σύντομο σημείωμα. Ωστόσο οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη,  επιβλέποντα καθηγητή, για τις συμβουλές, τις διορθώσεις και την πολύπλευρη στήριξη που μου παρείχε καθ΄ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της διπλωματικής.  Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω και τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς επιτροπής,  κ. Στρατή Μπουρνάζο και κ. Πολυμέρη Βόγλη για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διπλωματικής. Οφείλω να ευχαριστήσω την κα Ευαγγελία Κοντογεώργου, Ειρηνοδίκη Αλεξανδρούπολης, η οποία μου έδωσε την ιδέα να ασχοληθώ με τα αρχεία του Ειδικού Δικαστηρίου Έβρου. Ευχαριστίες οφείλω και στην κα Ευδοκία Βλισίδου,  Προϊσταμένη των  Γ.Α.Κ. Έβρου  και τους υπαλλήλους για την πολύτιμη βοήθεια τους. Ευχαριστώ τον κ. Γεώργιο Πιστόλα Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών Αλεξανδρούπολης για την παροχή αρχειακού υλικού της Διεύθυνσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κα Μαρία Στέλλα Βασιλειάδου, υπεύθυνη βιβλιοθήκης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ., για τη συνεισφορά της στον εντοπισμό δυσεύρετης βιβλιογραφίας για την περιοχή. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τον κ. Κυριάκο Δεμετσιώτη, συνταξιούχο δικαστικό επιμελητή, ο οποίος μου παρείχε την πληροφόρηση για την ύπαρξη των αρχείων,  καθώς και τους συναδέλφους κα Δέσποινα Μιντζοπούλου, Διευθύνουσα της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, για τη συμβολή της στην παράδοση του αρχειακού υλικού στα Γ.Α.Κ. Ν. Έβρου και τον κ. Ευάγγελο Σακελλαρίδη Δικαστικό Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εκτός της συναδελφικής ανοχής, με βοήθησε σημαντικά στη γραμματολογική αποσαφήνιση πολλών αποφάσεων και την  ψηφιακή ταξινόμηση του αρχειακού υλικού.  

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω, ωστόσο, στους: Παναγιώτη Μαυρίδη, Αναστάσιο Τζελέπη, Κριγκόρ Κουρμπανιάν και στη Μηλίτσα Καρυωτάκη -Παναγοπούλου, καθώς και στους Αναστάσιο και Παναγιώτη Κεραμάρη - για την παραχώρηση του ηχητικού αρχείου του Σταμάτη Κεραμάρη-, οι προφορικές μαρτυρίες των οποίων επιβεβαίωσαν σημαντικές πληροφορίες, κάλυψαν κενά, διαλεύκαναν ή και διέψευσαν «σιβυλλικές» διατυπώσεις στο πολυτιμότατο αλλά ελλιπές αρχειακό υλικό.    

Σελίδες:   223



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...