Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ας ξεφύγουμε από την μετριότητα …




Αν ρωτήσεις κάποιον καλοπροαίρετο σήμερα για την μουσειακή πολιτική του δήμου μας θα δυσκολευτεί πολύ να σου απαντήσει και αυτό γιατί στον τομέα  αυτό δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα.  
Κάποια από τα πολυδιαφημιζόμενα μουσεία δεν είναι τίποτε άλλο από άδειοι  χώροι με λιγοστές φωτογραφίες.  
Εξαιρέσεις αποτελούν:  το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (ιδιωτική πρωτοβουλία),   το  Εκκλησιαστικό Μουσείο (ιδιωτική πρωτοβουλία) και  το νεοσύστατο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Σε ότι αφορά δε την ερευνητική, πνευματική, καλλιτεχνική ή συλλογική δραστηριότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  εμφανίζεται  κατακερματισμένη, απομονωμένη ή στο έλεος των πελατειακών σχέσεων.
Επιβάλλεται λοιπόν να δούμε συνολικά την πολιτισμική ανάπτυξη μέσα από ένα κεντρικό όργανο διαχείρισης του πολιτισμού που θα έχει στόχευση και προγραμματισμό όπως: «Ο Δημοτικός Πολιτισμικός Οργανισμός». Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στον πολιτισμό,  να διαθέσουμε πόρους, να κινητοποιήσουμε τους ενεργούς πολίτες ώστε να γίνουν πράξη μεταξύ άλλων …τα ακόλουθα:
Α) Αναμόρφωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών (αριθ. 762/2014, 420/2015, 207/2016, 229/2016) αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
Β) Θεματική Πινακοθήκη Προβιομηχανικής Εποχής.
Γ) Επαναλειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – Ενυδρείου – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Περιβαλλοντικές Διαδρομές -διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου   
Δ) Δημοτικό-Περιφερειακό Θέατρο  
Ε) Δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας
ΣΤ)…
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μετριότητα, να αναμορφώσουμε την πόλη μας, να γυρίσουμε σελίδα και να γίνουμε πάλι το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η Αλεξανδρούπολη το αξίζει και το δικαιούται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...