ΠΡΟΣ
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Αλεξανδρούπολη 07.11.2020
Θέμα : Το σπίτι του μικροπαραγωγού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Κύριοι/ες Συνάδελφοι,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ΄΄Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας΄΄ έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει υψηλής ποιότητας και ασφαλή τρόφιμα για τους πολίτες της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στους ακόλουθους στρατηγικούς άξονες:
· Εξασφάλιση οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων για τους Ευρωπαίους.
· Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
· Προστασία του περιβάλλοντος και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
· Εξασφάλιση ικανοποιητικής οικονομικής απόδοσης στην αλυσίδα τροφίμων.
· Αύξηση της βιολογικής γεωργίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσσει το πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στην ουσία η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την κοινωνική ανάγκη και το αίτημα των παραγωγών - καταναλωτών για τη διάθεση υγιεινής και καθαρής τροφής σε προσιτές τιμές.
Απάντηση στα παραπάνω αγροδιατροφικά ζητήματα αποτελεί η απευθείας διάθεση της τροφής από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Οι κυρίαρχοι τρόποι άμεσης διάθεσης είναι οι αγορές των αγροτών, οι πωλήσεις από το αγρόκτημα, τα καταστήματα παραγωγών, η διανομή στα σπίτια των καταναλωτών, η διανομή με αυτοκινούμενο μέσο, ο αγροτουρισμός και οι πωλήσεις από το διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η άμεση διάθεση της τροφής, βελτιώνοντας τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών και τις επιλογές διάθεσης των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Τα παραπάνω εξυγιαίνουν την αγορά και μεγιστοποιούν το όφελος και για τις δύο ομάδες, με πληθώρα από οφέλη να συνυπάρχουν, όπως καλύτερες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές χωρίς ενδιάμεσα κόστη, η άμεση επαφή παραγωγού-καταναλωτή, η φρεσκάδα και ταυτότητα των προϊόντων, η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου και της πόλης, η δυνατότητα υγιεινής διατροφής με τοπικά προϊόντα, η συμβολή στη διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων μίας περιοχής ή χώρας, η γνωριμία με το γηγενή διατροφικό πολιτισμό και η διατροφική παιδεία, η μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω της μικρής απόστασης που διανύουν τα τρόφιμα, η σύνδεση με τον αγροτουρισμό, η σύνδεση της πόλης με την ύπαιθρο, η ενίσχυση της συλλογικότητας των παραγωγών και η μετεξέλιξη της αγοράς από οικονομικό σε κοινωνικό πολιτισμικό θεσμό.
Το συμβούλιο μας με την υπ΄αριθμ. 43/2020 απόφαση του ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση μου για τη δημιουργία Ενιαίας Κλειστής Αγοράς. Μέχρι όμως, να δημιουργηθεί αυτή η δομή, θα πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις σε ό,τι αφορά στη διάθεση των προϊόντων από τους ντόπιους παραγωγούς ή τις ομάδες παραγωγών που θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καθημερινή βάση. Το πρόβλημα αυτό οι ευρωπαϊκές πόλεις το έχουν λύσει, δημιουργώντας Δημοτικά καλαίσθητα σταθερά ή κινητά αγροτικά περίπτερα. Στην πόλη μας παρατηρείται το φαινόμενο μερικοί παραγωγοί αλλά και μη παραγωγοί να διαθέτουν προϊόντα άναρχα πάνω σε αυτοκίνητα τα οποία μερικές φορές είναι σταθμευμένα και επάνω σε πεζοδρόμια. Το τραγικό δε του φαινομένου είναι ότι ο Δήμος μας εισπράττει από τους νόμιμους και ανάλογο τέλος –περίπου 270,00 Ευρώ – για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.
Νομίζω ότι αυτή η εικόνα που παραθέτω, πρέπει να σταματήσει. Ζητώ από το συμβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση για δημιουργία καλαίσθητων ομοιόμορφων παραγωγικών περιπτέρων, σταθερών ή κινητών, σε αναλογία παραγωγών και κατοίκων, τα οποία θα είναι στη διάθεση των ντόπιων παραγωγών ή ομάδων παραγωγών.
Δημήτριος Μερκούρης
Σύμβουλός Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου