Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 11-11-2019

Η  Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης συνεδριάζει την 11η Νοεμβρίου 2019.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν την 11η Νοεμβρίου 2019 είναι η  «Βιώσιμη Ανάπτυξη – Οικοπάρκο Αλτιναμάζη». Στην πρόσφατη ανάρτησή μου οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα,  ενώ παράλληλα έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα συμμετοχικής δημοκρατίας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο σας προσκαλώ στη δημόσια συνεδρίαση  η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωσή της συμμετοχικής δημοκρατίας.    
   







Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη Βουλευτή Ν. Έβρου και τον πρώην Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της κοινότητας και μας ενημέρωσαν επί του θέματος που έθεσα ως εισηγητής στην συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2019: Θέμα 3ο: Θέμα: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης - Παραλιακή Λεωφόρος - Μικρή Περιφερειακή Οδός.
 Στην ίδια κατεύθυνση θα ήθελα να κινηθούν και να συνδράμουν και οι άλλοι βουλευτές του νομού μας και οι αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας, ώστε να υπάρξει άμεση και οριστική λύση στην εμπορική σύνδεση με το λιμάνι και την αποσυμφόρηση της πόλης από τα βαρέα οχήματα.
---------


Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα πριν την έναρξη του συμβουλίου μας να κάνω μία πολιτική τοποθέτηση σε ότι αφορά τη νέα δημοτική αρχή.
 Όπως σας είναι γνωστό, η άποψη του Δημάρχου για το συμβούλιο μας είναι απαξιωτική και αυτό αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως.
Δεν τον ενδιαφέρουν οι θέσεις,  οι προτάσεις μας. 
Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε προηγούμενο είναι την 12η και 15η Νοεμβρίου 2019 συζητούνται : α)  Τεχνικό Πρόγραμμα, β) Προϋπολογισμό και Γ) Ολοκληρωμένο  Πλαίσιο  Δράσης Οικονομικού Έτους 2020.

Την ίδια στιγμή   πάει σε οικισμό του δήμου για το θεαθήναι και επικοινωνιακή πολιτική. Γιατί κ. Ζαμπούκη δεν πήγες πριν ώστε να ενταχθούν τα αιτήματα των συμπολιτών μας στο τεχνικό πρόγραμμα;  
Εμείς κ. συνάδελφοι έχουμε υποχρέωση να ελέγξουμε, άρθρο 225 ν. 3852/2010 να να προτείνουμε, να αποφασίζουμε και σε πνεύμα συνεργασίας με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας μέσα από τη δυνατότητα που μας παρέχει ευτυχώς ο Κλεισθένης, προς όφελος του δήμου και των δημοτών μας.  



Θέμα 1ο: Συμμετοχή της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα Γόπα project
Στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στο Γκάζι και σε άλλες περιοχές έχουν τοποθετηθεί αστικά σταχτοδοχεία, τα οποία λειτουργούν και ως κάλπες. Είναι ένα έξυπνο πρόγραμμα με αρχαιοελληνικές καταβολές. Η ένσταση μου αφορά την αποκρουστική εικόνα που έχουν οι γόπες. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ενταγμένο στο πλαίσιο προβληματισμού,  αλλά είναι αποκρουστικό. Επομένως θα ήθελα να υπάρχει αυτό το αστικό σταχτοδοχείο. Να υπάρχουν τα σχετικά ερωτήματα, αλλά με κάποιον τρόπο να μην υπάρχει αυτή η εικόνα της χρησιμοποιημένης γόπας.  







Θέμα 2ο: Κατασκευή και τοποθέτηση μνημείου αφιερωμένο στη γενοκτονία των Θρακιωτών.
Κ. Συνάδελφοι, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των εθνικών κρατών  και ιδιαίτερα του κράτους της Τουρκίας τον 20 αιώνα οι ελληνικές  χριστιανικές  κοινότητες  έζησαν τον πιο βίαιο και αιφνίδιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες της Μικράς Ασίας και του Εύξεινου Πόντου. Η Ελλάδα μια χώρα των 5 εκατομμυρίων κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα εκατομμύρια των προσφύγων, χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα και την εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Γνωρίζουμε δε ότι οι πρόσφυγες δεν έτυχαν παντού την καλύτερη υποδοχή και αποδοχή.  Η εμπειρία της προσφυγιάς μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές μαζί με το ψυχικό βάρος και την αίσθηση της αδικίας.  Από νωρίς οι πρόσφυγες οργανώθηκαν σε ενώσεις και συλλόγους, με σκοπό τη διατήρηση και διάχυση της πνευματικής τους παραγωγής και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Το έργο τους ήταν σημαντικό για την καταγραφή και διάσωση μαρτυριών και τεκμηρίων.
Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα της προσφυγικής ταυτότητας και της μελέτης του προσφυγικού ελληνισμού με διαφορετική οπτική και βαρύτητα ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική κατάσταση.

Στις δεκαετίες του 1980 και 1990 γίνεται αναφορά στη γεωγραφική διαφοροποίηση των προσφύγων με αναφορές στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον Ελληνισμό της Θράκης. Ο τελευταίος όμως, δεν έτυχε ακόμη της αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Ελληνική Πολιτεία.  Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή – σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο – ώστε να υπάρξει και αυτή η αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία.

Επίσης, στις δεκαετίες του 1980 και 1990 επισημαίνεται η προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξή της χώρας σε διάφορους τομείς.

 Υπάρχουν ακόμη πολλές διαστάσεις της προσφυγικής  ταυτότητας και μνήμης  της Καταστροφής που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και αξίζει να φωτιστούν για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μία μέθοδος ανάκλησης της μνήμης είναι η ανέγερση μνημείου, δηλαδή οικοδομήματος, αναθηματικής στήλης, αγάλματος ή οποιασδήποτε άλλης γλυπτής ή αρχιτεκτονικής μορφής. Άλλωστε   η λέξη "μνημείο" παράγεται από το αρχαίο "μνήμα", που με τη σειρά του αντλεί την καταγωγή του από το ρήμα "μιμνήσκω" που σημαίνει "θυμίζω".  Άρα η έννοια του μνημείου συνδέεται άρρηκτα με την ενέργεια της ενθύμησης. Επομένως έχουμε χρέος και συμβάλουμε στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων ξεριζωμένων Θρακιωτών.

Αυτό που εγώ θα ήθελα συμπληρωματικά να καταθέσω ως πρόταση είναι το μνημείο να μην είναι μια απλή επιτύμβια στήλη, αλλά ένα σύμπλεγμα γλυπτού το οποίο θα αποτυπώνει τον ξεριζωμό των Ελλήνων Θρακιωτών με σύγχρονη καλλιτεχνική  αναπαράσταση.

Παράλληλα να διερευνηθεί και να καλλιεργηθεί ο πανάρχαιος  θεσμού των χορηγιών -  εθνικών ευεργετών όχι μόνο για αυτό το μνημείο, αλλά και άλλα μνημεία ή έργα τέχνης που πρέπει να ενσωματωθούν – τοποθετηθούν στον αστικό χώρο της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, δε σας κρύβω ότι το μνημείο αυτό θα ήθελα να τοποθετηθεί στο πάρκο Ανατολικής Θράκης εξυπηρετώντας την βαρύνουσα σημασία του σκοπού δημιουργίας του, αλλά και τον εμπλουτισμό της μνημειακής γλυπτικής  στον αστικό χώρο.  Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί το μνημείο και στον προσφυγικό οικισμό Απαλού. 

Σχετ: Μερκούρης Δ, Προσφυγική Ταυτότητα και Μνήμη της Καταστροφής του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου και η ανάδειξη της την δεκαετία του 1980
















Θέμα 3ο: Θέμα: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης - Παραλιακή Λεωφόρος - Μικρή Περιφερειακή Οδός.
Παρακολουθώ αρκετούς συναδέλφους και συμπολίτες μας  να προσπαθούν να μειώσουν την προσπάθεια εξωραϊσμού και ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου.
Ανάγουν τη στάθμευση  μερικών δεκάδων αυτοκινήτων ως το μείζον κοινωνικό πρόβλημα για την πόλη, αγνοώντας επιδεκτικά το μέλλον της  ίδιας της  πόλης, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της  και την εικόνα της ως τουριστικό προϊόν.
Σε μία σύγχρονη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη,  χωρίς ιστορικό κέντρο,  χωρίς πολιτισμική ταυτότητα δεν επιτρέπεται να μη δίνεται η δέουσα βαρύτητα και προσοχή  στα πιο γνωστά σημεία αναφοράς. Η παραλιακή λεωφόρος με τον φάρο  είναι   το σημεία που αναδεικνύουν την πόλη και συνδέονται   άμεσα με την προβολή της.  Η προσπάθεια εξωραϊσμού της παραλιακής ήταν μια προσπάθεια σημαντική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και πρέπει να συνεχιστεί με τη συνολική  ανάπλαση, την πλακόστρωση, τη νέα  δενδροφύτευση   και τη μόνιμη πεζοδρόμησή της.
Αυτό όμως, προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν δύο βασικά προβλήματα της πόλης: α) η εμπορική σύνδεση με το λιμάνι και β) η κυκλοφοριακή αποσυμφόρησή της ίδιας της πόλης. 
Προτρέπω  τους συναδέλφους,  χωρίς να τους στερώ τη διαφορετική άποψη,   να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και στην ολοκλήρωση της Μικρής Περιφερειακής Οδού, ώστε να υπάρξει οριστική λύση στην εμπορική σύνδεση με το λιμάνι και την αποσυμφόρηση της πόλης από τα βαρέα οχήματα.  Υπενθυμίζω  ότι έχουν ολοκληρωθεί   2.750 μ.μ. με προϋπολογισμό   9.262.600 ευρώ.
Στη συζήτηση αυτή πρόσφατα έκανε   παρέμβαση  και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης ο οποίος απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στην ίδια κατεύθυνση θα ήθελα να κουνηθούν και οι άλλοι βουλευτές του νομού μας και οι αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας. 
 





Θέμα 4o: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης -¨ Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨.
Κύριοι συνάδελφοι,
Τα στρατόπεδα  «Παρμενίων», «Ζήση» και «Ιωάννου»,  ήταν εκτός ορίων αστικού χώρου.
Στη μεταπολεμική περίοδο, φαινόμενα συγκεντρωτισμού και αστυφιλίας οδήγησαν στη ραγδαία και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της πόλης, με αποτέλεσμα τα στρατόπεδα να εγκλωβιστούν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα αξιοποιεί τη  δυνατότητα που του παρέχει  ο ν.2745/1999 και προχωρά στην πολεοδόμηση των ως άνω στρατοπέδων.
Στη συνέχεια και έναντι ανταλλαγμάτων[1] το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενέκρινε την παραχώρηση προς χρήση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης έκτασης εμβαδού 135.597τ.μ. του στρατοπέδου «Παρμενίων», για τη δημιουργία σύγχρονου μητροπολιτικού πάρκου. Σχετικό έγγραφο : Φ900.03/81477/Σ.134/21-8-2003.
Υποχρέωση του δήμου ήταν η συντάξη πολεοδομικής μελέτης για τα τρία στρατόπεδα. Η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ο χρόνος περνούσε  και ο στρατός ακύρωσε  την σύμβαση παραχώρησης. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, επί δημαρχίας Γεώργιου Αλεξανδρή επανέρχεται το 2009 και  με την 166/13.04.2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγνωρίζει την υποχρέωση και προχωρά στην σύνταξη μελέτης.  
Το 2010 έχουμε νέα δημοτική αρχή. Ο νέος δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης  συνεχίζει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων και με την υπ’ αριθμό 295/09.05.2011 απόφαση, επικαιροποιεί την προγενέστερη 166/2009 απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο νέος  Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της πόλης ζητά με το υπ’ αριθμό 107/09.05.2011 έγγραφό του από το Γενικό Επιτελείο Στρατού την εκ νέου παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου «Παρμενίων», με τρεις πλέον χρήσεις.
Οι νέες αυτές χρήσεις - σχολικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο - παραχωρούνται στις 05.06.2012 με το υπ΄αριθμό Φ.914.2/21/53979Σ.3213 έγγραφο της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού «Έβρου».
 Έτσι, στο οικοδομικό τετράγωνο Γ387Α, πρώην στρατόπεδο «Παρμενίων», δημιουργούνται τέσσερα νέα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία εγκρίθηκαν  με την υπ’ αριθμ. 18924/21-3-2013 Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ.




Αυτά περιλαμβάνουν :  
Γ387Αα, έκτασης 31.122,55 τμ., το οποίο χαρακτηρίζεται ως χώρος ανέγερσης σχολικών κτιρίων.
- Γ387Αβ, έκτασης 38.673,46 τμ., στο οποίο η χρήση γης ορίζεται ως «Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη Αλεξανδρούπολης» και καθορίζεται θέση και διάταξη υπαίθριου θεάτρου, κτιρίων και βοηθητικών χώρων, αναψυκτηρίου και παρεκκλησιού.
- Γ387Αγ, έκτασης 17.098,23 τμ., το οποίο χαρακτηρίζεται ως χώρος αθλοπαιδιών.
- Γ387Αδ, έκτασης 34.812,36 τμ., του οποίου η χρήση γης ορίζεται ως «Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη Αλεξανδρούπολης», και υποστηρίζονται οι ανάγκες σε νέα κτίρια που πιθανόν θα απαιτηθούν από την κατασκευή του πάρκου (W.C., κτίριο γεώτρησης, κλπ).

Το ¨Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨, -πρώην στρατόπεδο Παρμενίων-  όνομα προς τιμήν του πρώτου δημάρχου της Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με τον προϋπολογισμό 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η σύμβαση του έργου, ανάμεσα στην εταιρία "Κ/Ξ ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΕ-ΧΡ. ΑΔΑΜ" και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ποσού 2.038.990,99 € (χωρίς ΦΠΑ) ήτοι ποσού 2.507.958,92 € (με ΦΠΑ) υπογράφηκε στις 14/9/2010 και ολοκληρώθηκε το 2017 όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων την 5η  Μαΐου 2017.
Τον Νοέμβριο του 2018 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Αστική Ανάπλαση / Χώροι Αναψυχής», στην τελική απονομή των (βραβεία καλύτερων πόλεων) Best City Awards 2018, που διοργανώνει η ΚΕΔΕ.
Το σίγουρο είναι ότι, αν η ΚΕΔΕ δει την σημερινή εικόνα του πάρκου, το λιγότερο που θα ζητήσει είναι να επιστραφεί ο βραβείο.
…..
Γνωρίζουμε ότι το πάρκο έχει αφεθεί στην τύχη του,  παρουσιάζει εμφανή σημάδια παρακμής τα οποία  αποτυπώνονται κυρίως:
 α) στην  έλλειψη καθαριότητας,
β) στην  καταστροφή της χλωρίδας,
γ) στην  καταστροφή των δομημένων εγκαταστάσεων,
 δ) στην έλλειψη περίφραξης,
ε) στις αυθαίρετες κατασκευές  και
στ) στην έλλειψη   φύλαξης.
η) μη ολοκλήρωση του αρχικού η συμπληρωματικού σχεδιασμού 
Θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβουμε, ώστε να σταματήσει η  υποβάθμιση του χώρου  που θέτει σε κίνδυνο τη συνολική συνοχή του αστικού ιστού και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οικονομία της πόλης. Το οικοπάρκο ‘Αλτιναμάζη’ μπορεί και πρέπει να δώσει την απαιτούμενη ποιότητα ζωής στους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα να ενισχύσει την κινητικότητα καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους θερινούς μήνες.
Έτσι, προτείνω να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού που θα συμπεριλαμβάνει α) Κλειστό Θέατρο – το οποίο θα στεγάζει ένα σύγχρονο δημοτικό περιφερειακό θέατρο το οποίο δεν υπάρχει, β) Συνεδριακό χώρο, Γ) Βιβλιοθήκη - Αναγνωστήριο, και  Δ) Πινακοθήκη.
Αυτά μπορούν να κατασκευαστούν με αυτοτελείς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και με τη σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης τους, βάση των όρων χρήσης, αφενός  μπορούν να τροποποιηθούν  οι όροι χρήσης ή  να ενσωματωθούν ως μέρος των σχολικών κτηρίων.  
Σε ό,τι αφορά στο πάρκο προτείνω να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός κήπος ο οποίος θα φιλοξενεί πληθώρα ειδών από τη χλωρίδα του ελλαδικού χώρου.  Φυτά που αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες, αντίστοιχα αυτού του Μεσογειακού Κήπου «Σταύρος Νιάρχος».
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια, αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών.  Η επιλογή των φυτών έγινε, ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί ή ποικίλες υφές.  Περιλαμβάνει 16 είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων.  Κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα. Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχουν ήδη εμφανιστεί και διαφορετικά είδη πουλιών που είτε ξεχειμωνιάζουν, είτε σταθμεύουν κατά την αποδήμησή τους. 
Στην υλοποίηση και διατήρηση αυτού του μεσογειακού κήπου θα πρέπει να συμμετέχουν τα σχολεία μας, οι μαθητές μας στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, μετά την υλοποίηση της   αρχιτεκτονικής μελέτης τοπίου, να πραγματοποιηθεί κατάτμηση τους χώρου και υιοθεσία  θεματικών κήπων από τα σχολεία μας και τους μαθητές μας.
Οι μαθητές μας θα έχουν την μέριμνα και φροντίδα των υιοθετημένων θεματικών κήπων με τη βοήθεια βέβαια του προσωπικού -μόνιμο προσωπικό ή ιδιωτική εταιρείας συντήρησης και φύλαξης.
Παράλληλα στο πάρκο θα  πρέπει να δημιουργηθούν   διαδραστικά παιχνίδια αναψυχής και εκπαίδευσης των νέων, όπως  παιδική χαρά, λαβύρινθοι, επιδαπέδιο σκάκι κ.λπ.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η υλοποίηση αυτής της πρόταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτοτελείς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, ή με τη σύμπραξη Δήμου και Ιδιωτών επενδυτών υπό την διοικητική  εποπτεία ειδικού φορέα διαχείρισης.  
Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση μου η οποία σκοπεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση του οικοπάρκου ‘Αλτιναμάζη’ και ενισχύει την κινητικότητα, αλλά συμβάλλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.


[1] «Να σημειώσουμε εδώ ότι ο στρατός, με την παραπάνω απόφαση και σε παρέκκλιση του παραπάνω σχετικού νόμου, που απαιτεί την αξιοποίηση της έκτασης των πρώην στρατοπέδων, 50% με οικοδομικά τετράγωνα και 50% για κάλυψη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, παραχώρησε το σύνολο του στρατοπέδου «Παρμενίων» για κάλυψη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, αποδεχόμενος την υποχρέωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να αποδώσει το 50% της προς πολεοδόμηση συνολικής έκτασης του στρατοπέδου «Παρμενίων», στα στρατόπεδα «Ζήση» και «Ιωάννου».






Θέμα 5ο: Ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων και ανάρτηση των μαγνητοσκοπήσεων στο διαδίκτυο. 
Συμφωνώ με την πρόταση η οποία ενισχύει την πολυφωνία και τη δημοκρατία. Όμως κ. Γεωργιάδη, όπως ανάφερα και στην  έναρξη της συνεδρίασης  σχετικά με τις προθέσεις αυτής της δημοτικής αρχής, μην έχετε  αυταπάτες για τις προθέσεις αυτής της  δημοτικής αρχής. Επομένως η πρόταση σας θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ό,τι αφορά το αίτημα. Το αίτημα πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στον δήμαρχο και στις διοικητικές υπηρεσίες.

Θέμα 6ο: Υιοθέτηση Ψηφίσματος – Καλέσματος Πολιτών για άμεση ανάληψη Κλιματικής Δράσης.
 Κύριοι συνάδελφοι, μεγάλες κλιματικές αλλαγές έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν στο παγκόσμιο κλίμα, απαιτήθηκαν όμως για την ολοκλήρωση τους μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Βασικότεροι παράγοντες :
Α) τροχιακές μεταβολές του συστήματος Γη-Ήλιος
Β) μεταβολές στο σύστημα λιθόσφαιρα – υδρόσφαιρα – ατμόσφαιρα
Γ) ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές της εισερχόμενης και εξερχόμενης ακτινοβολίας στο διάστημα,
Δ) μεταβολές της ηφαιστειακής δράσης και μεταβολές στη δημιουργία των παγετώνων,
Ε) μεταβολές της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Στ) ανθρώπινες επιδράσεις
Τα τελευταία 50 χρόνια από τις ανθρώπινες δραστηριότητες – ιδιαίτερα την καύση των ορυκτών καυσίμων – απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα, ώστε να επηρεασθεί το κλίμα του πλανήτη.
Η ποσότητα των ρύπων που καταλήγουν σήμερα στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν διπλάσια από το 1970.
Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν οφείλεται μόνο στους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι καθοριστικά για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται από τα οχήματα και τη βιομηχανία.
Τα μικροσωματίδια μετατρέπουν το λευκό χρώμα των πάγων σε γκρι και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπεται για την περίοδο 2071-2100 αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας από 7 έως 10ο C και μείωση των βροχοπτώσεων κατά 30% έως 40%.
Νομίζω ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής  δεν αφορά μόνο το δήμο μας ή την χώρα μας. Είναι    πολυσύνθετο, διακρατικό και  αφορά το σύνολο της ανθρωπότητας.
Οι μαθητές ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται μέσα από την   εκπαίδευση και τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Χρέος της κοινότητας και του δήμου μας είναι να παρεμβαίνουμε και όχι να κάνουμε διαπιστώσεις. 
Παραδείγματα πολλά :
Παράνομες μάντρες αυτοκινήτων, ανεξέλεγκτα βιομηχανικά απόβλητα, καταπατήσεις κοινοχρήστων χώρων,  πεζοδρόμια, παράνομες μάντρες, κ.λπ. 
Η κοινωνία μας, οι κοινωνίες μας πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά που θα φέρει ένα νέο πολιτισμικό μοντέλο ανάπτυξης ανθρώπινης, βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει βέβαια παιδεία η οποία θα είναι διάχυτη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι ένα μακρινό όνειρο….



Θέμα 7ο: Ανάπλαση της περιοχής στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντίστασης ... 
Έχουν κατατεθεί και άλλα θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου και την περιουσία του ΟΣΕ. Όπως,  το ιστορικό κτήριο Καραολή Δημητρίου και η δρομολόγηση τρένου για Κίρκη. Στο προηγούμενο συμβούλιο είχα αναφέρει «…Ενισχύοντας δε την πρόταση μου αυτή προτείνω να συσταθεί επιτροπή ομάδα εργασίας  η οποία θα έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του ΟΣΕ και σε πνεύμα συνεργασίας και κοινών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων (σύμπραξη, συνεκμετάλλευση δήμου και ΟΣΕ) θα συζητήσει για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην πόλη μας. Η επαναχρησιμοποίηση παλιών βαγονιών στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός Πολιτιστικού Κέντρου των Τρένων δεν είναι κάτι φανταστικό. Τα παλιά βαγόνια και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός θα πρέπει να μεταμορφωθούν σε βαγόνια βιωματικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Μπορούν και πρέπει να προσδώσουν θετικό πρόσημο στην κοινωνική και οικονομική ευημερία της πόλης μας …». Επομένως προτείνω να συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να δει συνολικά τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, θα έρθει σε διάλογο και θα φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...