Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, άρπαξε την ευκαιρία και κατάφερε να είναι ο ίδιος Κάτοχος Ενεργειακού Πλούτου χρησιμοποιώντας τον προς όφελος των πολιτών του.





Με την  ανάπτυξη της βιομηχανίας και την πρόοδο της τεχνολογίας, 2η και 3η επανάσταση του ανθρώπου,  ο άνθρωπος μπόρεσε να αποφύγει τον κίνδυνο της πείνας, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής.

Μέχρι σήμερα ο άνθρωπος με τη βοήθεια του πετρελαίου και όλων των παράγωγών του, έδωσε λύση σε πολλά προβλήματα, με εξαίρεση την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αναμένεται να εξαντληθούν, ενώ η άλλοτε πολλά  υποσχόμενη πυρηνική ενέργεια σήμερα φαντάζει σαν εφιάλτης παρά σαν πηγή ενέργειας.

Ο έλεγχος των πηγών  ενέργειας και η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια  εντείνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη. Η αβεβαιότητα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας καθώς ένα πλήθος συγκυριών ανατρέπει ό,τι θεωρούσαμε ως γεωπολιτικό status quo.   Οι  συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική ,η οποία και κατέχει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων, πραγματοποιούνται μετά από το οικονομικό συμφέρον των πολυεθνικών το οποίο εξασφαλίζεται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρεμβατισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον των πολυεθνικών στρέφεται στις πηγές ενέργειας με τα περιθώρια κέρδους να είναι μεγάλα. Υπό αυτή την έννοια είναι  φυσικό οι πολυεθνικές να στρέφουν και το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων.

Όπως μας είναι γνωστό, η ένταση της οικονομικής κρίσης δημιούργησε την ανάγκη για διερεύνηση όλων των εναλλακτικών σεναρίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους. Μία από τις προτάσεις που διατυπώθηκε, ίσως και από τις ίδιες τις πολυεθνικές ήταν και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Σύντομα είδαμε να διαμορφώνεται και το νομικό πλαίσιο το οποίο  παρέχει την νομιμότητα  και τα ελεγκτικά μέσα να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις. Η συνετή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ήταν και είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του είδους μας. Ένα παράδειγμα περί καταστροφών…  Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι καταστροφικές …..καταστρέφουν ανεπανόρθωτα την πρωτογενής αρχαιολογική μαρτυρία. Ποτέ όμως η ανθρωπότητα δεν διανοήθηκε να σταματήσει τις ανασκαφές οι οποίες συνέβαλαν στην πολιτισμική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, άρπαξε την ευκαιρία  και κατάφερε να είναι ο ίδιος Κάτοχος Ενεργειακού Πλούτου χρησιμοποιώντας τον προς όφελος των πολιτών του.  

Ενεργειακά έργα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε εξέλιξη
Αστική και αγροβιοτεχνική Τηλεθέρμανση με αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Αριστήνου-Άνθειας σε τρείς Αγροτικές περιοχές και θέρμανση σε είκοσι δυο(22) κτήρια Δημοσίου χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνετε & το  Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο. (6.500.000 Ευρώ)
Γεωθερμική Τηλεθέρμανση για οικιακή χρήση των οικισμών της δημοτικής ενότητας Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Αρίστηνο,  Άνθεια, Δωρικό. Αετοχώρι, Λουτρά και της Αγνάντιας (της Δημοτικής ενότητας Αλεξανδρούπολης). (10.000.000 Ευρώ)
Κατασκευή συστήματος Τηλεθέρμανσης Φερών, Γεμιστής, Πέπλου, Βρυσούλας, Αρδανίου, Κήπων, Καβησού, με αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP. (32.000.000 Ευρώ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ(1.370.000 Ευρώ)
Μονάδα παραγωγής pellets με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και αντικατάσταση τους λέβητες πετρελαίου σε Δημοτικά & Σχολικά κτήρια. (2.200.000 Ευρώ)
Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αλεξανδρούπολης, Δήμου Σαμοθράκης, Οργανισμού Λιμένα, Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.
Σε εξέλιξη Horizon 2020
Πρόγραμμα Ενεργειακό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (με KAΠE)
Πρόγραμμα Ενεργειακό IRIS στην πόλη της Αλεξανδρούπολης (με ΕΚΕΤΑ)
Πρόγραμμα Ενεργειακό Τηλεθέρμανσης & τηλεψύξης στα Λουτρά (με KAΠE)
Χρήση ΑΠΕ σε συγκρότημα Δημοτικών κτηρίων, στο νέο κλειστό κολυμβητήριο, στο 5ο Γυμνάσιο, Πολυκοινωνικό, β’ Καπή (με Ε.Μ.Π).
Σε εξέλιξη Πρόγραμμα  Interreg
Πρόγραμμα Ενεργειακό για το κλειστό προθερμαντήριο Δημήτριος Μπουλμπουτζής για Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (με ΕΚΕΤΑ)
Σε προετοιμασία  Ενεργειακά έργα Δήμου Αλεξανδρούπολης
Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ για εφαρμογή μεθόδων ξήρανσης της λυματολάσπης με αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών.
Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής (ORC) από γεωθερμικά ρευστά με θερμοκρασία 90-95°
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Φωτοβολταϊκών πάρκων σε σύνδεση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Αιολικής ενέργειας σε αγροκτήματα του Δήμου.

Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση οικισμού) με χρήση βιομάζας στον οικισμό της Νίψας μέσω Ενεργειακής Κοινότητας.
 Δεύτερη(2) Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αλεξανδρούπολης με την συμμετοχή των Νομικών της προσώπων.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Δημοτική Τηλεθέρμανση του  σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP.
Επικαιροποίηση στρατηγικού σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030 σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμφώνου των Δημάρχων
Δημοτικός στόλος οχημάτων κίνησης και έργου, ηλεκτροκίνησης και φυσικού αερίου.
Κατασκευή νέων γεωτρήσεων παραγωγής και δικτύων μεταφοράς αποκλειστικά για υποστήριξη μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων κηπευτικών.
Υποστήριξη και πιθανή συμμετοχή στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέσης ενθαλπίας.
Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχιακού μεγάρου Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου υπηρεσιών Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης)
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών μονάδων Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...