Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004
















Ημερίδα για την τέχνη στη Θράκη

Σουφλί 13.11.2004
Μερκούρης Δημήτρης, Πρόεδρος «Εκαταίου» Ενημέρωση για την ίδρυση του Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Α. Μακεδονίας και Θράκης


Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας!


Η Ένωση φοιτητών και αποφοίτων Α. Μακεδονίας και Θράκης του
Προγράμματος Σπουδών ΄΄Ελληνικός Πολιτισμός΄΄ του ΕΑΠ σας καλωσορίζει στην ημερίδα με θέμα «Η τέχνη στη Θράκη». Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του «Εκαταίου», που έχουν στόχο την ίδρυση του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Α. Μακεδονίας και Θράκης στο Σουφλί.
Με δεδομένη τη συνάφεια των μελών της με τον ελληνικό πολιτισμό, λόγω του αντικειμένου των σπουδών, η Ένωση επιθυμεί να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Α. Μακεδονίας και Θράκης, με τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.

Η επιλογή του Σουφλίου, ως τόπου φιλοξενίας του Κέντρου, συνδέεται με την πληθυσμιακή συνοχή της περιοχής, την ιστορική και λαογραφική κληρονομιά της πόλης, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το φυσικό της κάλλος, αλλά και την πρόθεση της Ένωσης να ενισχύσει την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ακριτικής μας περιοχής। Υποστηρίζοντας την προσπάθεια του «Εκαταίου», ο Δήμος Σουφλίου παραχώρησε στην Ένωση για δωρεάν 25ετη χρήση το επί της οδού Β। Γεωργίου 289 κτίριο, όπου θα λειτουργεί το Κέντρο।
Σε πρώτη φάση, το Κέντρο θα στεγάσει μία συλλογή σύγχρονων έργων ζωγραφικής, τα οποία προσέφεραν καλλιτέχνες της Α। Μακεδονίας και Θράκης, και θα λειτουργεί ως πινακοθήκη, με περιοδικές εκθέσεις। Προοδευτικά, θα εμπλουτίσει τη συλλογή με νέα έργα ζωγραφικής και θα προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων συλλογών, με έργα γλυπτικής, μικροτεχνίας και αγγειοπλαστικής από την Α. Μακεδονία και Θράκη. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου θα δημιουργήσει βιβλιοθήκη και θα σχεδιάσει προγράμματα έρευνας, σχετικά με θέματα της τέχνης, όπου θα συμμετέχουν καλλιτέχνες, επιστήμονες και σπουδαστές, Έλληνες και αλλοδαποί, κυρίως από τις Βαλκανικές Χώρες.

Στόχος της Ένωσης είναι η δημιουργία ενός πολύπλευρου πολιτιστικού οργανισμού, ο οποίος, ο οποίος θα αποτελέσει κέντρο μελέτης και προβολής του ελληνικού πολιτισμού, τόσο της τοπικής παράδοσης όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας। Παράλληλος στόχος είναι η προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών με Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες, επιστήμονες και ανάλογους φορείς। Προς επίτευξη των στόχων, το Κέντρο θα διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα, θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, υποστηρίζοντας τις δράσεις του με ανάλογο εκδοτικό έργο.

Η έρευνα και οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού στο Σουφλί συντονίζονται από το Δ।Σ. του «Εκαταίου» και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του οικείου Δήμου, όλων των φορέων και της κοινωνίας της πόλης. Η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη δράση του υπό ίδρυση Κέντρου, η παρθενική του παρουσία στην κοινωνία του Σουφλίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Μηνά Στεργίου και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση του κτιρίου και την αμέριστη υποστήριξη της προσπάθειας μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία και την συνεισφορά τους στην ημερίδα τους κ. Πλάμεν Βάλτσεφ, Ιωάννη Τσούμε, Αθανάσιο Γουρίδη, Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Εύα Μελά, Δημήτριο Μαμούγκα και Χρήστο Χατζόπουλο, τους δεκάδες καλλιτέχνες, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα μας, τους συναδέλφους μου και όλους εσάς, που είχατε την καλοσύνη να είσαστε σήμερα μαζί μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...