Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Οι δύο επιλογές για τα Ιαματικά Λουτρά

 


Αλεξανδρούπολη 8/3/2022

ΠΡΟΣ

Το Συμβούλιο της ΤΙΕΔΑ Α.Ε

Κοιν.: Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

 

Κ.κ. Συνάδελφοι,

άκουσα με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης. Αν εξαιρέσει κανείς τις άστοχες επισημάνσεις του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος φάνηκε ότι είχε ελλιπή ενημέρωση ή δεν φρόντισε να ενημερωθεί, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ιαματικές πηγές και οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Τραϊανούπολη πρέπει να αξιοποιηθούν και να προσδώσουν θετικό πρόσημο στην αναπτυξιακή στρατηγική της επιχείρησης και του Δήμου μας.  

Ωστόσο, έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν. Το πρώτο αφορά τις υποδομές οι οποίες βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο και οι  όποιες παρεμβάσεις και επεκτάσεις των υποδομών θα πρέπει να προγραμματιστούν  και να υλοποιηθούν σε άμεση και αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το δεύτερο αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα των ιαματικών πηγών, αν επαναλειτουργήσουν στη βάση  των αναπτυξιακών και πολιτικών επιλογών  που ακολουθήθηκαν έως σήμερα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να εργάζονται  σαράντα πέντε (45) υπάλληλοι για σαράντα (40)  δωμάτια, ούτε και να λειτουργεί η δομή σε εποχιακή βάση.   

Νομίζω αγαπητοί συνάδελφοι ότι έχουμε δύο επιλογές και ήρθε η κατάλληλη ώρα, δεδομένου ότι τα Ιαματικά Λουτρά τώρα παίρνουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, για να προκρίνουμε μια από αυτές.

Η πρώτη επιλογή μας είναι να δοθούν τα ιαματικά λουτρά (οι εγκαταστάσεις) σε ιδιώτη επενδυτή μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό. Η επιλογή, την οποία και προκρίνω, είναι η  αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών από την  ίδια την επιχείρηση.

Η δεύτερη επιλογή αφορά την αξιοποίηση από την Τ.Ι.Ε.Δ.Α. ΑΕ και μπορεί να συμπεριλάβει και την ίδρυση και λειτουργία μιας Δημοτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Εκτός δηλαδή, από την αποκατάσταση των υπαρχόντων υποδομών και την εξυπηρέτηση επισκεπτών να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί πρόσθετη    υποδομή για  μια   Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Μια Δημοτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που θα δίνει πρόσβαση σε όλους τους ηλικιωμένους ανεξαιρέτως, μουσουλμάνους, καθολικούς, χριστιανούς, κ.λπ., απουσιάζει από τον Δήμο μας στο πλαίσιο της διασφάλισης των ίσων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των διακρίσεων.     Αυτή η επιλογή προκρίνεται στα αναπτυξιακά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχεται σε πλήρη αρμονία με το υφιστάμενο περιβάλλον, ενώ εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα λόγω της κυκλικής οικονομίας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Για του λόγους αυτούς

Ζητώ από το συμβούλιο να έρθει το θέμα προς συζήτηση και να ληφθεί απόφαση

 

                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης & Μέλος του Δ.Σ. ΤΙΕΔΑ Α.Ε

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...