Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Βιώσιμη ανάπτυξη – Μέριμνα για την πολιτισμική κληρονομία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Συγκρότηση επιτροπής με σκοπό την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία με τον ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης των κινητών και ακίνητων μνημειακών αντικειμένων, αλλά και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.

ΠΡΟΣ

Το Συμβούλιο  Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλεξανδρούπολης

                                           Κοιν:. Πίνακας Αποδεκτών        

 Αλεξανδρούπολη  30/08/2020

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 5  και 16 Σεπτεμβρίου 2019 κατέθεσα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης  τις    επισυναπτόμενες προτάσεις,  με σκοπό να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις.  Οι προτάσεις αυτές που αφορούσαν στην ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού   χώρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης,    δεν εισήχθησαν - κατά παράβαση του κανονισμού- έως σήμερα για συζήτηση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι   ο δημόσιος αστικός χώρος είναι ο χώρος που περιβάλλει τη ζωή και την καθημερινότητα μας, ωστόσο η σημασία που έχει για τον καθέναν από εμάς, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τον αντιλαμβανόμαστε, διαφέρει από άτομο σε άτομο και  από ομάδα σε ομάδα.  Όπως  αναφέρει ο Ανρί Λεφέβρ «Το δικαίωμα στην πόλη είναι κάτι περισσότερο από την ελευθερία πρόσβασης του ατόμου στους αστικούς πόρους: είναι το δικαίωμα να αλλάζουμε τους εαυτούς μας μέσω των αλλαγών στην πόλη. Είναι, ακόμη, ένα κοινό, παρά ατομικό δικαίωμα από τη στιγμή που αυτή ή αλλαγή αναπόφευκτα εξαρτάται από μια συλλογική δύναμη προκειμένου να γίνει ο μετασχηματισμός της αστικοποίησης. Η ελευθερία να σχηματίζουμε και να ανασχηματίζουμε τις πόλεις και τους εαυτούς μας,   είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και παραμελημένα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η  πόλη μας  θεμελιώθηκε με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου και του πρώτου μικρού λιμανιού, που χρονολογούνται από το 1872 χάρη στον  οθωμανικό εκσυγχρονισμό και στις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν  κατά τη συνεργασία με τα ξένα κεφάλαια.  Ο    Karl Brown το  1875  περιγράφει τον τόπο ως «ένα είδος φυσικού λιμανιού, όπου υπάρχει, μέσα σε μια ολότελα έρημη περιοχή, ένας σιδηροδρομικός σταθμός. Γύρω από το σταθμό αρχίζουν να υψώνονται σε σχήμα φούντας, σπίτια, αποθήκες εμπορευμάτων, καλύβες για τους λιμενεργάτες και τους σιδηροδρομικούς». 

Είναι ίσως η μόνη πόλη που, ενώ θεμελιώθηκε με τον σιδηρόδρομο, εντούτοις δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον, ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία και επωφελή  συνεργασία με τον ΟΣΕ στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης των κινητών και ακίνητων μνημειακών αντικειμένων, αλλά και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.   Να σας θυμίσω τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας. Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας λειτουργεί από το 1986 μετά από πρωτοβουλία του Δήμου, με συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (Σ.Φ.Σ.).  Το μουσείο αποτελείται από έναν πρώην σταθμό του Ο.Σ.Ε. και ένα πάρκο 54 στρεμμάτων. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου, o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες). Να σας θυμίσω επίσης, τον Σιδηρόδρομο Βόλου-Μηλεών, ή το τρενάκι του Πηλίου του Δήμου  Νοτίου Πηλίου  της περιφέρειας Θεσσαλίας στα οποία πολλά πανεπιστήμια δημιουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα στα θέματα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και «Εναλλακτικός Τουρισμός». Να σας θυμίσω  το Μουσείο Σιδηροδρόμων του Δήμου Λαμιέων, του Δήμου Δράμας,  αλλά και άλλων δήμων της χώρας. Ακόμα και η Τουρκία στο Κάραγατς έχει σεβαστεί την ίδρυση της κωμόπολης  χάρη στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Όπως τόνισα και στην πρόσφατη  πρόταση μου σχετικά με  την ίδρυση της «Λιμενικής Ακαδημίας», καθώς και της ίδρυσης «Σχολής Εμποροπλοιάρχων», η πόλη μας και ο δήμος μας δεν πρέπει να μείνει θεατής στις εθνικές στρατηγικές - Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με Πρόεδρο την κ. Ντόρα Μπακογιάννη - για την ανάπτυξη της Θράκης.

Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί δημοτική επιτροπή με σκοπό την αμοιβαία και επωφελή  συνεργασία με τον ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης των κινητών και ακίνητων μνημειακών αντικειμένων, αλλά και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.   

 

 

Δημήτριος Μερκούρης 

         Σύμβουλός  Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης 

 

Συνημμένα: 

1) Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης - Ιστορικό κτίριο της Καραολή & Δημητρίου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

2) Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης – Τρένο Αλεξανδρούπολη, Αγ. Θεόδωροι, Κίρκη, Συκορράχη.

Πίνακας Αποδεκτών:

1) Βουλευτές Έβρου, 2) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, 3) Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Αλεξανδρούπολης. 

 

dimos@alexpolis.gr,info@alexpolis.gr,dimarxos@alexpolis.gr, s.keletsis@parliament.gr,a.dimoschakis@parliament.gr, chrisdermen@hotmail.com, a.gkara@parliament.gr, antipevrou@pamth.gov.gr, tsonispharmacy@gmail.com, pavlosmichailidis@hotmail.com, dlazopoulos@yahoo.gr, sdeftereos@gmail.com, mitilinos@evrostrans.gr, poli.polites@gmail.com,


https://www.alexpolisonline.com/2020/08/blog-post_51.html?fbclid=IwAR2zJ5aIQr15z0uzGrhni3IszZJicPQj6iexUF8541MS4p0d7WTLUW5KzLw

https://2020net.gr/index.php/prosopa/2075-merkouris-klironomia-viosimi-protasi

 https://faros-24.gr/site/%ce%b2%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf/

 https://sidirodromikanea.blogspot.com/2020/08/blog-post_748.html

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...