Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ζωγραφική ΄΄Αθηνόδωρου΄΄











Ξάνθη 02।09।2008
Μερκούρη Δημήτρη – Πρόεδρος ΄΄ΕΚΑΤΑΙΟΥ΄΄

Εκδοτικός Οίκος ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ


Κυρίες και κύριοι,

Όταν μελέτησα την ζωγραφική του Αθηνόδωρου για τις ανάγκες μίας πανεπιστημιακής μου εργασίας πίστευα ότι θα ήταν μία εύκολη υπόθεση.

Εντούτοις στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο και αυτό διότι νόμιζα, πως τον είχα συλλάβει σαν εικαστική παρουσία και ξαφνικά ανακάλυψα πως πίσω από τη γραμμή του, πίσω από την πλαστικότητα των μορφών του, υπήρχε ένας Πλατωνικός κόσμος, μία θεωρία του απέραντου κόσμου του φωτός.

Δεν σας κρύβω ότι κληθείς σήμερα εδώ κάθισα να κάνω μία σύντομη παρουσίαση του έργου του, αλλά προβληματίστηκα έντονα για το αν θα χρειάζονταν να το κάνω. Τούτο διότι τα έργα του Αθηνόδωρου μιλούν τόσο έντονα στην ψυχή μας, που κάθε προσπάθεια ανάλυσης φοβούμαι ότι θα κατέληγε τελικά στο να μειώσει την απέραντη ομορφιά, αρμονία, πρωτοτυπία και μεγαλοπρέπεια που τα περικλείουν.

Για τον λόγο αυτό περιορίζομαι απλώς στο να απευθυνθώ στους θεατές των έργων του και στους τυχερούς συλλέκτες που τα απολαμβάνουν, λέγοντας τους ότι κάθε έργο του είναι ένα ολόκληρο βιβλίο, που για να το διαβάσουμε και να το απολαύσουμε σε όλο του το βάθος και τον πλούτο, θα πρέπει -εκτός από την βαθιά γνώση του παρελθόντος- να το παρατηρήσουμε με τα μάτια της ψυχής μας. Θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερη την φαντασία μας για να μπούμε και να ζήσουμε μέσα στο έργο, περιπλανώμενοι στα ιστορικά, μυθολογικά, συμβολιστηκά, φανταστικά και πρωτόγνωρα θέματα και τοπία του, ερχόμενοι σε επαφή και με τα απόκοσμα πλάσματα, που κρύβονται και εμπλέκονται σε πολλά από αυτά.

Και όσο περισσότερο συνεχίζουμε την περιπλάνηση τόσο περισσότερα πράγματα αποκαλύπτονται εμπρός μας, που τα ερμηνεύουμε και τα απολαμβάνουμε ο κάθε ένας μας διαφορετικά, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία , την παιδεία και την κουλτούρα του.

Η Ένωση μας θέλοντας να τιμήσει αυτόν τον πρωτοποριακό για την Θράκη ζωγράφο του ζήτησε να φιλοτεχνήσει το θέμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ελληνικό Πολιτισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το Μαϊο του 2008.

Εύχομαι λοιπόν, καλή συνέχεια σ΄ αυτήν την λαμπρή του πορεία.

Να είσαστε καλά

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...