Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αποκαλυπτική και με πολιτικό περιεχόμενο η συνέντευξη του Μερκούρη Δημήτρη στη Δημοσιογράφο Λεμονιά Σακαλάκη και την εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη».

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Αλεξανδρούπολης στην Δημοσιογράφο Λεμονιά Σακαλάκη και την εφημερίδα Ελέυθερη Θράκη..

Ποιος είστε κύριε Μερκούρη;

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα. Είναι παντρεμένος με την Μαρία-Στέλλα Βασιλειάδου, και έχω δύο παιδιά το Γιώργο και τον Ξενοφώντα. Σπούδασα ΄΄Ελληνικό Πολιτισμό΄΄ στο Ε.Α.Π. και εργάζομαι ως υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Δικαστικός Γραμματέας)

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Αν ανατρέξετε στην κεντρική σελίδα του ιστολογίου μου θα δείτε ότι υπάρχει ένα απόφθεγμα : «Τίποτε δεν διορθώνει ευκολότερα τους ανθρώπους όσο η γνώση του παρελθόντος». Αυτό το απόφθεγμα θεωρώ ότι ήταν καθοριστικό στη ζωή μου. Άρχισα να μελετώ την ιστορία στης ανθρώπινης ύπαρξης και γενικότερα ότι έχει να κάνει με τα πολιτισμικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα «κοινά» τώρα;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν έχει ..............


αφετηρία το σήμερα, αλλά ξεκινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαθητή. Έχω διατελέσει Πρόεδρος Μαθητικών Συμβουλίων, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης “Εκαταίος”. Πάντα ασπαζόμουν τη θέση του Αριστοτέλη για την έννοια και το ρόλο του Πολίτη.

Το Νοέμβριο του 2009 ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά -κάλεσμα που έγινε σε όλους τους νέους και τις νέες- διότι πίστευα και πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε σαν παράταξη και να δώσουμε μια ρεαλιστική και σύγχρονη πολιτική πρόταση στην κοινωνία.

Δε συμφωνώ με τους μοιρολάτρες και εκείνους που πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Μόνο με τη συμμετοχή μας θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Τι έχει κάνει ο Δ. Μερκούρης για την περιοχή και γιατί πρέπει να τον ψηφίσουν οι δημότες του νέου διευρυμένου Δήμου;

Καταρχάς θα ήθελα να γνωρίζετε ότι στην περιοχή ήρθα με τη θέληση μου και την αγάπησα από την πρώτη στιγμή, διότι χαρακτηρίζεται από πολιτισμική ποικιλομορφία. Στην περιοχή ζουν και διαβιούν φορείς διαφορετικού πολιτισμικού κεφαλαίου και η συνύπαρξη αυτών, αλλά και οι αμοιβαίες επιρροές αποτελούν ένα μοναδικό θέμα προς διερεύνηση.

Απορώ πως δεν έχουν ιδρυθεί σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα. Ίσως αυτό μας απασχολήσει σα νέα δημοτική αρχή. Το μεγαλύτερο όμως, πλεονέκτημα της περιοχής είναι οι άνθρωποι της. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι οι πολίτες της Θράκης είναι αυθεντικοί.

Μπορεί να καθυστερούν να σε αποδεχθούν, αλλά όταν το πράξουν, τα συναισθήματα τους είναι ισχυρά. Είναι μια στάση που δύσκολα συναντάς στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα σας θέλω να ξέρετε ότι προσπάθησα και προσπαθώ όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλλω στην καθιέρωση του συνεδριακού τουρισμού στον Έβρο. Στην περιοχή έχω διοργανώσει δύο διεθνή συνέδρια και δεκάδες ημερίδες.

Στόχος μου είναι να γίνουν στο Δήμο μας οι απαραίτητες πολιτισμικές παρεμβάσεις υποδομής, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πλαίσιο, το οποίο κατ’ επέκταση θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με απλά λόγια θεωρώ ότι δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ή να αναδείξουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και να προωθήσουμε το πολιτιστικό-τουριστικό μας προϊόν, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, όπως Μουσεία, Πινακοθήκες, Πνευματικά Ιδρύματα και αρχαιολογικοί χώροι. Ειδικά για τους τελευταίους πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν κατάλληλα.

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν κατάγεστε από την περιοχή ως εκ τούτου δεν μπορείτε να διεκδικείτε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο;

Δεν δίνω σημασία σ΄ αυτές τις μεμονωμένες απόψεις, διότι αποδεικνύουν ότι δεν έχουν επαφή με την ιστορία.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα με την Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση με επικεφαλής τον Γιώργο Αλεξανδρή;

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με το Γιώργο Αλεξανδρή διότι δεν μπορώ να συμμετέχω σε πολιτικούς πειραματισμούς και ταυτόχρονα να υποθηκεύω το μέλλον των παιδιών μας. Ξέρετε, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, η ζωή μας καθορίζεται από πολιτικές αποφάσεις.

Μια λάθος πολιτική απόφαση μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας. Ο Γιώργος Αλεξανδρής αναμφίβολα έχει εμπειρία και κύρος και πιστεύω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στον Καλλικρατικό Δήμο.

Οι προκλήσεις θα είναι πολλές και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Πρέπει να συνδυαστεί το όραμα με την εμπειρία έτσι, ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Προέρχεστε από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν τάσσεστε με την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος;

Προέρχομαι από τη Νέα Νέα Δημοκρατία και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι θέσεις της ήταν ανακόλουθες με τις αποφάσεις που πήρε για τον κ. Λαμπάκη. Πρέπει να ξέρουν οι συναγωνιστές μου ότι δεν αποφάσισε η Νέα Νέα Δημοκρατία, αλλά μια παρέα. Αυτός ήταν και ο λόγος που αντέδρασα άμεσα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δέχθηκα πιέσεις από την Αθήνα.

Δηλαδή κ. Μερκούρη υπήρχε παρασκήνιο το οποίο δεν γνωρίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά δε θέλω στην παρούσα χρονική στιγμή να αναφερθώ άλλο σε αυτό το θέμα. Άλλωστε αυτό θα μας απασχολήσει μετά τις δημοτικές εκλογές. Πάντως δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει έρθει ακόμη στην Αλεξανδρούπολη. Προσωπικά νομίζω ότι, αν ερχόταν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Αλεξανδρούπολη, θα προκαλούσε τα στελέχη που τον στήριξαν και που ήθελαν μια διαφορετική Νέα Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια να ακολουθήσουν απρόσμενες εξελίξεις.

Θα ήθελα να επιμείνω λιγάκι σ΄αυτό και να σας ρωτήσω ποιος είναι ο λόγος που δε στηρίζετε τον κ. Λαμπάκη.

Προσωπικά δεν έχω τίποτε με τον κ. Λαμπάκη. Είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας και σεβαστό πρόσωπο της κοινωνίας. Η θέση μου είναι καθαρά πολιτική και έχει να κάνει με τις πολιτικές επιλογές του κ. Λαμπάκη.

Δε θέλω να αναφερθώ στο παρελθόν, διότι είναι σε όλους γνωστό. Θα σας δώσω ένα σημερινό παράδειγμα μέσα από το πρόγραμμα του και το πώς βλέπει ο κ. Λαμπάκης την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πρόγραμμα του αναφέρει ότι θα θεσπίσει ετήσιο κύκλο πολιτιστικών δράσεων με το γενικό τίτλο «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ».

Και ερωτώ είναι πολιτισμική πρόταση αυτή; Ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι οι άλλοι. Αλλά και, αν ακόμη το παρέβλεπα αυτό, το σύνολο των προτάσεων του κ. Λαμπάκη αφορά μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε παρεμβάσεις υποδομών για τον πολιτισμό. Όπως αντιλαμβάνεσθε, η στάση μου δεν έχει να κάνει με προσωπικούς λόγους, αλλά με πολιτικές απόψεις και πρακτικές.

Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και τι θα κάνετε εσείς για να αντιμετωπιστούν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είμαστε εμείς οι πολίτες. Διότι εκλέγουμε τους δημοτικούς εκπροσώπους μας όχι με κριτήρια αξιών και αποτελεσματικότητας, αλλά με φιλική, συγγενική ή κομματική διάθεση. Για παράδειγμα, τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, όταν διετέλεσε πολλά χρόνια Αντινομάρχης και δεν έκανε μια πρόταση για την πόλη του. Μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να με επικρίνουν, λέγοντας μου ότι είχε άλλη αρμοδιότητα, αλλά αυτό είναι φθηνή δικαιολογία. Για τον υποψήφιο της Ν.Δ. θεωρώ ότι ήδη έχω απαντήσει. Αυτό θέλω να αλλάξω και γι΄ αυτό δίνω και αυτήν την συνέντευξη.

Δεν νομίζετε ότι είστε σκληρός;

Δεν νομίζω ότι είμαι σκληρός, θα έλεγα αληθινός, και ξέρετε κάτι, θεωρώ ότι σκληροί και αδίστακτοι είναι αυτοί που υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

Στον συνδυασμό του κ. Αλεξανδρή είναι όλοι καλοί;

Ακούστε, εγώ κρίνω τους υποψηφίους δημάρχους και όχι το σύνολο των μελών που συμμετέχουν στις δημοτικές παρατάξεις. Με βάση αυτό εγώ ξέρω ότι ο Αλεξανδρής έχει την εμπειρία και το κύρος να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις του νέου Δήμου. Άλλωστε έχει αποδείξει, ότι αξίζει, από το έργο που έχει γίνει στην πόλη, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Δεν λέω βέβαια ότι δεν έχουν γίνει λάθη, παραλήψεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα. Άλλωστε λάθη κάνουν μόνο αυτοί που παράγουν έργο. Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν κακοί, καλοί και καλύτεροι. Ο πολίτης έχει την ελευθερία και το καθήκον να επιλέξει τους καλύτερους.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω εκατοντάδες προτάσεις, αλλά θα σταθώ σε τρεις, οι οποίες σκιαγραφούν την πολιτική μου σκέψη.

Θεωρώ ότι πρέπει να επενδύσουμε στην εναλλακτική μορφή ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία ή η διαχείριση ζωικών αποβλήτων. Για παράδειγμα, υπάρχουν στην περιοχή μας τεράστια αποθέματα ζωικών αποβλήτων, τα οποία με τις σύγχρονες μεθόδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, ακόμη «δεν μπορώ να καταλάβω το τι σημαίνει Ο.Λ.Α.». Ο χώρος για τον οποίο γίνεται ιδιαίτερα λόγος, είναι δημόσια έκταση, η οποία θα πρέπει να περάσει στην κυριότητα του Δήμου με κάθε τρόπο. Δεν σας κρύβω ότι δεν αποκλείω και τις δυναμικές παρεμβάσεις, τις οποίες πρότεινε και ο κ. Δευτεραίος. Η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι που θα φιλοξενεί σκάφη αναψυχής από όλη την περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο, θεωρώ ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, φανταστείτε την επέκταση της πλατείας με σιντριβάνια, πάρκα και υπαίθριο θέατρο και στο κάτω μέρος να υπάρχει ένας τετραώροφος χώρος στάθμευσης, αν φυσικά οι περιβαλλοντικές μελέτες το επιτρέπουν.

Ο Δήμος μας θα πρέπει άμεσα να στραφεί στις πολιτισμικές παρεμβάσεις υποδομής, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια πινακοθήκη ή ένα αρχαιολογικό μουσείο και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε την τουριστική ανάπτυξη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στο Δήμο;

Απαράδεκτη και καταστροφική, διότι υπάρχουν αξιόλογα άτομα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τα οποία για κομματικούς, παραταξιακούς κ.λπ., λόγους δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Αν πραγματικά τα κόμματα αγαπούσαν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έκαναν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα προχωρούσαν στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων.

Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς που θεωρούν ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γ. Αλεξανδρής έχει κάνει τον «κύκλο» του ως δήμαρχος και δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο;

Διαφωνώ με αυτή την άποψη διότι ο Αλεξανδρής αφενός έχει κάνει έργο και αφετέρου έχει μεγάλη εμπειρία, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση στο νέο μητροπολιτικό – Καλλικρατικό Δήμο. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι η ανανέωση στο δημοτικό συμβούλιο έτσι, ώστε να συνδυαστεί η εμπειρία με το όραμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του διευρυμένου Δήμου.

Ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα στους συνδημότες σας;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μου.

Αυτό που θα ήθελα να στείλω σαν μήνυμα είναι ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τον τόπο που κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Συμμετέχουμε όλοι ενεργά με την ψήφο μας, γι΄αυτό η επιλογή πρέπει να γίνει αυστηρά με γνώμονα όχι τον καλό συμπολίτη ή φίλο, αλλά τον χρήσιμο για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...