Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008


Γ.ΑΡΑΦΑΤ: Αγαπητοί μου φίλοι, αγαπητοί μου σύντροφοι, εξοχότατε Πρωθυπουργέ αγαπητέ φίλε Κώστα Σημίτη, κυρία Πρόεδρε του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, αγαπητέ φίλε Κώστα Σκανδαλίδη, αξιότιμοι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των φίλων και αδελφών Κομμάτων, συνάδελφοι και σύντροφοι, φίλοι, φίλε ελληνικέ λαέ, λαέ που μας συνδέουν με εσένα ιστορικές σχέσεις, πολιτιστικές σχέσεις, θρησκευτικές σχέσεις, η Παλαιστίνη, το όνομά μας είναι μια ελληνική λέξη. Γι' αυτό δεν αισθάνομαι καθόλου ξένος ανάμεσά σας.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο λαός μου, μου ανέθεσε να σας μεταφέρω ένα μήνυμα: ένα μήνυμα φιλίας και αγάπης. Ο λαός μας εκφράζει βαθύτατες ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό, προς τις διαδοχικές Κυβερνήσεις του για τη σταθερή υποστήριξη που μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια.

Για άλλη μια φορά έχω την τιμή να βρίσκομαι μαζί σας στο 6ο Συνέδριο του Κόμματός σας που αποτελεί ένα νέο σταθμό στον αγώνα σας για την εξυπηρέτηση της πατρίδας σας και για την επίτευξη των ευγενών στόχων του λαού σας για την περιφρούρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του και την επίτευξη περαιτέρω ευημερίας και προόδου της φίλης χώρας σας.

Καθώς στέκομαι ενώπιόν σας με καταλαμβάνουν ιστορικές μήνες, όταν για παράδειγμα το 1982 ερχόμενος τότε από τη Βηρυτό, ακολουθώντας την πορεία προς την Παλαιστίνη, έφτασα στην καλή ελληνική γη, όπου βρήκα εκείνη την αξέχαστη λαϊκή υποδοχή στους Παλαιστίνιους αντάρτες. Επικεφαλής της υποδοχής ήταν ο σύντροφός μου στον αγώνα, ο προσωπικός φίλος μου και μεγάλος φίλος του Παλαιστινιακού λαού, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο μεγάλος λαός της Ελλάδας έζησε πάντα υπερασπιζόμενος της αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο, ο λαός σας στάθηκε πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει για την εθνική του ανεξαρτησία και για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Το Κόμμα σας όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά Κόμματα της Ελλάδας, διατηρεί πάντοτε στενές και ιερές αγωνιστικές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό, με τους αραβικούς λαούς, αλλά και με όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση, την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των σχέσεων αυτών. Σήμερα, ο κόσμος ζει μεγάλες αλλαγές και η ανθρωπότητα βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Στο σταυροδρόμι αυτό καλούμαστε όλοι να δείξουμε την αφοσίωσή μας στις ευγενείς πανανθρώπινες αρχές και αξίες όπως είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα μεταξύ ανθρώπων και εθνών και η απαλλαγή των λαών από κάθε ξένη κατοχή, από κάθε δουλεία, από κάθε μορφής διακρίσεων.

Σήμερα εμείς κι εσείς στεκόμαστε μαζί για να τονίσουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας που στοχεύει ζωές των αθώων πολιτών. Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία που τρέφει τον φανατισμό και αφήνει ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις τους σκότους. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την τρομοκρατία, επειδή έχουμε μια δίκαιη υπόθεση και επειδή ήμασταν και είμαστε θύμα της χειρότερης μορφής τρομοκρατίας, που είναι η κατοχή.

Ο λαός μας υφίσταται σήμερα μια συνεχιζόμενη εκστρατεία καταπίεσης και καταστροφής, μόνο και μόνο επειδή επιμένει στη διεκδίκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία. Εχουμε ήδη χάσει χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Η ισραηλινή κατοχή έχει κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια, έχει καταστρέψει εκατοντάδες αγροτικές εγκαταστάσεις, έχει ξεριζώσει δεκάδες χιλιάδες δέντρα. Εχει επιβάλλει μια ασφυκτική πολιορκία εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και αγαθών.

Η πολιορκία αυτή περιλαμβάνει ολόκληρη την πατρίδα μας, όλα τα χωριά και όλες τις πόλεις μας. Αυτή η ρατσιστική πολιτική της συλλογικής τιμωρίας συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των χριστιανικών και ισλαμικών ιερών τόπων λατρείας, αφού εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των Παλαιστινίων χριστιανών και μουσουλμάνων στους τόπους λατρείας στην Ιερουσαλήμ, στη Βηθλέεμ, στη Πετζαχούρ και στη Χεβρώνα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απόπειρα δημογραφικής αλλοίωσης της Ιερουσαλήμ.

Θέλω να σας θυμίσω μόνο τα όσα συνέβησαν και τα όσα υπέστη ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην τελετή ενθρόνισής του. Όπως γνωρίζετε η τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων είναι μια ιερή τελετή την οποία ουδείς πρόσβαλε στη διάρκεια των αιώνων, είναι μια ιστορική θρησκευτική, πολιτιστική τελετή.

Αυτά όλα δεν αποτελούν τρομοκρατία σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, αφού του στερεί τα πλέον βασικά δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι λαοί σήμερα; Στην ισραηλινή αυτή τρομοκρατία συμμετέχουν ενεργά και οι ένοπλοι έποικοι που κάθε μέρα προπηλακίζουν, επιτίθενται και δολοφονούν τους Παλαιστίνιους πολίτες.

Τα όσα υφίστανται σήμερα η κάθε Παλαιστίνια γυναίκα, ο κάθε Παλαιστίνιος άνδρας, τα γυναικόπαιδα και οι γέροντές μας, δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Για το λόγο αυτό διακηρύσσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Εχουμε καλέσει την Κυβέρνηση του Ισραήλ να τηρηθεί μια κατάπαυση του πυρός, ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών και να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της διεθνούς νομιμότητας, που καλούν για την ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Όμως δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τις δυνάμεις κατοχής, που συνεχίζουν τη ρατσιστική πολιτική τους, αν και το δικό μας χέρι εξακολουθεί να είναι απλωμένο για την ειρήνη. Το χέρι μας είναι απλωμένο προς την ειρήνη. Είσαστε όλοι μάρτυρες.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε από τον εξοχότατο Πρωθυπουργό κ.Κώστα Σημίτη επανειλημμένα και ιδιαίτερα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν ο κ.Πρωθυπουργός κάλεσε για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του παλαιστινιακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επίσης για την εφαρμογή των Συμφωνιών της ειρήνης που υπέγραψα με τον αείμνηστο συνέταιρό μου στην ειρήνη Γιτζάκ Ραμπίν, τον οποίο δολοφόνησαν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου κ.Τζορτζ Μπους για το παλαιστινιακό κράτος. Καλούμε για την ανάγκη ύπαρξης μιας διεθνούς κινητοποίησης από τον ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ισλαμικές χώρες, τις αφρικανικές και τις αραβικές χώρες για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού.

Αυτή η διεθνής κινητοποίηση είναι αναγκαία για την εξασφάλιση μιας διεθνούς προστασίας του λαού μας και για την επίβλεψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν ως στόχο την πλήρη τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ώστε να μπορέσει ο λαός μας να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση.

Θέλω εδώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία των σημαντικών αποφάσεων που ελήφθησαν χτες στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των αραβικών κρατών και των Υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών κρατών, στη Ντόχα χτες. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στις δύο αυτές Διασκέψεις που περιείχε και κληρικούς μουσουλμάνους και χριστιανούς, έπαιξε ένα αποφασιστικό ρόλο στην έκδοση των Ψηφισμάτων αυτών.

Οι αποφάσεις αυτές καταδίκασαν απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας. Κάλεσαν για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων και για τον τερματισμό κάθε μορφής φανατισμού και ρατσισμού, για να επικρατήσουν η ειρήνη και η ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο, με προτεραιότητα στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να απευθύνω εκ μέρους ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, της Παλαιστινιακής Αρχής, της οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και εμού προσωπικά προς το φίλο, αδελφό και σύμμαχο ελληνικό λαό, ένα θερμό χαιρετισμό αγάπης προς όλους τους Ελληνες από όλους τους Παλαιστίνιους, από την άγια γη της Παλαιστίνης.

Τέλος, επιτρέψτε μου να ανακοινώσω από το βήμα αυτό, ότι προς τιμή της μνήμης του αείμνηστου φίλου μου του Ανδρέα Παπανδρέου, θα δώσουμε το όνομά του σε μια κεντρική πλατεία στην Παλαιστίνη αμέσως μετά την ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Εχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι το Συνέδριό σας θα έχει μια απόλυτη επιτυχία. Εχω την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις που θα πάρετε θα είναι θετικές. Θετικές, για τη φίλη Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την πορεία της, την πορεία της ευημερίας και της προόδου. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει το σημαντικό της ρόλο όχι μόνος την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

http://www.pasok.gr/gr/afieromata/6oSyn/ShowCategoryDoc.asp?id=123

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...