Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς Γιώργο και Γιώργο: μόνο 2 δήμοι για το νομό Ροδόπης!


Ανοιχτή επιστολή προς Γιώργο και Γιώργο: μόνο 2 δήμοι για το νομό Ροδόπης!

Θέλετε κάτι πρωτότυπο, λειτουργικό και αποτελεσματικό; 2 δήμους στη Ροδόπη εδώ και τώρα!

Κόντρα στην παραφιλολογία των ημερών και τις “διαρροές” πληροφοριών από διαφόρους πολιτικούς παράγοντες μέσω των παπαγαλακίων τους προς την τοπική κοινωνία, το Rodopi News προτείνει στους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Πεταλωτή τα εξής:

Εφόσον το σκεπτικό των 2 προγραμμάτων Καποδίστριας και Καλλικράτης ήταν λιγότερα σχήματα – περιορισμός σπατάλης – συγκεντρωτισμός για καλύτερα αποτελέσματα τότε το σενάριο αυτό πιστεύουμε πως εκπροσωπείται καλύτερα με τη δημιουργία 2 μόνο δήμων στο νομό Ροδόπης.

Δυτικά ο Δήμος Κομοτηνής που θα περιλαμβάνει τους μέχρι σήμερα δήμους Κομοτηνής (μείον μία μικρή ορεινή έκταση), Σώστη, Αιγείρου, Σιδηροχωρίου (με έκταση που περιλαμβάνει την περιοχή Ξυλαγανής από το δήμο Μαρώνειας), Ιάσμου και την κοινότητα Αμαξάδων.

Ανατολικά ο Δήμος Σαπών με τους σημερινούς δήμους Σαπών, Μαρωνείας (μείον την περιοχή Ξυλαγανής), Φιλλύρας, Νέας Σάντας και τις κοινότητες Κέχρου και Οργάνης (με έκταση από τα ορεινά της Κομοτηνής).

Με το σχέδιο αυτό εξυπηρετείται η μορφολογική ομοιογένεια των δύο ξεχωριστών αυτών οντοτήτων αφού στα δυτικά έχουμε έναν δήμο που περιλαμβάνει:

  • Τις καλύτερες παραλίες της περιοχής για θερινό τουρισμό.
  • Υδροβιότοπους, λουτρά και άλλα αντίστοιχα μέρη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
  • Τοποθεσίες από το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής για θρησκευτικό τουρισμό στα ορεινά.

Από την άλλη πλευρά στα ανατολικά έχουμε:

  • Την ορεινή περιοχή που προσφέρεται για εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες στη φύση.
  • Τα αιολικά πάρκα για περαιτέρω αξιοποίηση της πράσινης ανάπτυξης.
  • Τεράστιες εκτάσεις πεδινές και ημιορεινές για αξιοποίηση σε κάθε μορφή καλλιέργειας, συμβατικής και εναλλακτικής.
  • Αρχαιολογικούς χώρους αλλά και το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας που εντασσόμενο σε κάποιο φεστιβάλ θα ήταν ένα ακόμη πλεονέκτημα και πόλος έλξης τουριστών για την περιοχή.
  • Λιμάνι αλλά και απόκρημνες παραλίες μοναδικής ομορφιάς.

Συν όλα αυτά ο οριζόντιος διαχωρισμός της Ροδόπης σε 2 μοναδικούς δήμους προσφέρει μία ομοιογένεια και σε θέματα πληθυσμού αφού και οι δύο δήμοι θα έχουν αστικούς και μη πληθυσμούς, αγροτικούς αλλά και άλλων επαγγελμάτων. Σε θέματα θρησκείας οι 2 αυτοί δήμοι θα έχουν ικανό αριθμό χριστιανών και μουσουλμάνων έτσι ώστε οι μελλοντικοί δήμαρχοι (χριστιανοί ή μουσουλμάνοι) να μπορούν να δώσουν βάρος σε θέματα που είναι θετικά και για τις δύο πλευρές κι όχι να υπάρχει εύνοια στη μία εις βάρος της άλλης. Επίσης με τη δημιουργία ενός βιοτεχνικού πάρκου στις Σάπες και οι δύο πιθανοί μελλοντικοί δήμοι θα έχουν ισάξιες δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Τέλος το σενάριο οριζόντιου διαχωρισμού της Ροδόπης εξυπηρετεί και πολιτισμικούς σκοπούς αφού και οι δύο δήμοι θα έχουν σύνορα με τη Βουλγαρία αλλά οι σχεδόν ίδιοι πληθυσμοί χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής όχι μόνο δε θα ήταν κίνητρο για μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ροδόπης να στραφούν προς τη νότιο Βουλγαρία αλλά θα ήταν πόλος έλξης Βουλγάρων για να κατέβουν στην περιοχή μας για διακοπές αλλά και επενδύσεις.

Απεναντίας στην περίπτωση που υπάρξει ένας αποκλειστικά ορεινός δήμος υπάρχει ο κίνδυνος η περιοχή αυτή πολιτισμικά λόγω απομόνωσης με την υπόλοιπη Ροδόπη να έρθει πιο κοντά στην περιοχή της νότιας Βουλγαρίας και τους εκεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομοιογένεια της περιοχής.

Αυτή λοιπόν με λίγα λόγια είναι η δική μας πρόταση προς τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Πεταλωτή για τη Ροδόπη. Οι αποφάσεις, είναι δικές τους.http://rodopinews.gr/?p=4446

Δεν υπάρχουν σχόλια: