Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση - Προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη.

ΠΡΟΣ
Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και
το Συμβούλιο Δήμου Αλεξανδρούπολης
Κοιν:. Πίνακας Αποδεκτών
Αλεξανδρούπολη 21/06/2020
Θέμα:
Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση - Προστασία και ανάδειξη μνημειακών χώρων στην Αλεξανδρούπολη.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τις προοπτικές για μια νέα συνθετική, δημιουργική και αναγεννητική – αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας, καταθέτω το δεύτερο μέρος της πρότασης μου η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο « Σύγχρονη Πόλη και Μνημονική Συγκρότηση».

Θυμίζω ότι η πρώτη πρόταση με θέμα «Πόλη και Σταθμοί Μνήμης» υπερψηφίστηκε με 14 ψήφους και 1 λευκό στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας στις 15 Ιουνίου 2020.
Η παρούσα πρόταση αφορά την περεταίρω ένταξη των μνημονικών χώρων και μνημονικών κοινοτήτων στον δημόσιο χώρο, αλλά και τη διαφύλαξη και ανάδειξη τους. Σκοπός είναι να αναδειχτούν συνολικά οι μνημονικοί χώροι και οι μνημονικές κοινότητες που έζησαν και συνδιαμόρφωσαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο πέρασμα των χρόνων. Οφείλουμε να τις προστατεύουμε και να τις αναδείξουμε. Αυτή η πολιτική επιλογή μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Για να έχετε πληρέστερη άποψη επί του θέματος, επισυνάπτω σύντομο ιστορικό με θέμα «Μνήμη και Χώρος στην Αλεξανδρούπολη» και παρακαλώ όπως εγκριθούν τα ακόλουθα:
Σύσταση Διεπιστημονικής Επιτροπής με σκοπό: Τη μελέτη, τεκμηρίωση, και ανάδειξη των μνημονικών χώρων.
Άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του Νεκροταφείου της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο οικοδομικό τετράγωνο Τ713 επί της οδού Κεσσάνης.
Αναθεώρηση – Συμπλήρωση της ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/460597/47486/4178/ ΦΕΚ ΑΑΠ/ τ/251/29-10-2018 απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ένταξη στο άρθρο 6, παρ. 1β. και 1γ. του ν. 3028/2002 του ιστορικού κτιρίου που βρίσκεται επί της Καραολή & Δημητρίου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Θυμίζω ότι η πρόταση μου αυτή είχε κατατεθεί προς ψήφιση την 5η Σεπτεμβρίου 2019, αλλά λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και μειωμένων πολιτισμικών αντανακλαστικών δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση κατά παράβαση του ΚΔΚΚ.
Να κηρυχθεί «Ζωντανό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» η βελανιδιά που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Αλεξάνδρου -Μεραρχία- η μόνη που διασώζεται από την ίδρυση της πόλης.
Δημήτριος Μερκούρης
Σύμβουλός Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Συνημμένα:
1) Μελέτη «Μνήμη και Χώρος στην Αλεξανδρούπολη» η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ΠΜΣ του ΕΑΠ ΄΄Δημόσια Ιστορία΄΄
2) Πόλη και σταθμοί μνήμης
3) Ιστορικό κτίριο της Καραολή & Δημητρίου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.
Πίνακας Αποδεκτών:
1) Βουλευτές Έβρου, 2) Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 3) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, 4) Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, 5) Αρμένικη Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, 6) Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, 7) Μουφτεία Έβρου, 8) Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, 9) ΓΑΙΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε., 10) Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...