Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ


Σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει ότι την 26η Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
Λιγότεροι όμως γνωρίζουν την μεταρρυθμιστική τομή του ν. 4555/2018 στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στόχο έχει την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Σημαντικότερη και καθοριστική τομή είναι η θέσπιση της του συστήματος της απλής αναλογικής ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο ίδιο πνεύμα - συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις ή στις μεμονωμένες ή ανένταχτες κοινωνικές ομάδες που μετέχουν στα όργανα διοίκησης- ο νομοθέτης επιθυμεί να λειτουργούν και οι αυξημένες αρμοδιότητες των κοινοτήτων, άρθρα 04, 80,82,84,85,86 87, αλλά και μέσα από την ενίσχυση του θεσμού της συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο αφού επιτρέπονται τοπικά δημοψηφίσματα ακόμα και σε δημοτική ενότητα δήμου, με πρωτοβουλία πολιτών, με την απόφαση του δημοψηφίσματος, να είναι δεσμευτική έναντι του δήμου.
Ο ρόλος ύπαρξη των δύο κάλπεων δεν είναι διαδικαστικός αλλά ουσιαστικός. Ο νομοθέτης επιθυμεί την κινητοποιήση των πολιτών και υγιών δυνάμεων να συμμετάσχουν ενεργά.
Έτσι οι δημοτικοί και οι κοινοτικοί σύμβουλοι, - δύο διαφορετικές κάλπες- εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, ανεξάρτητα από το ποιός θα εκλεγεί Δήμαρχος, με συνέπεια ,ο εκλεγμένος Δήμαρχος, σε κάποιες περιπτώσεις, να μην έχει την πλειοψηφία των δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλων.
Νομίζω πώς έδωσα κάποιες απαντήσεις στους φίλους που είχαν την καλοσύνη να με ρωτήσουν.




------------------------------------------------------------------------------------


Πολλοί φίλοι με κοιτούν με απορία και με ρωτούν ''γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφιος στην τοπική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης αφού έχεις τις δυνατότητες και την αναγνωρισιμότητα ώστε να συμμετέχεις στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης;''
Με αφορμή λοιπόν την απορία θα ήθελα να γνωστοποιήσω τα ακόλουθα:
Ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας με πληθυσμό πάνω από 55.000 κατοίκους δεν είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός. Είναι το ζωντανό κύτταρο της άμεσης δημοκρατίας αφού εκτός του ότι έχει αυτοτελής πόρους, εκτός του ότι έχει δικαίωμα θεσμικής παρέμβασης σε έργα που αφορούν το δημοτικό διαμέρισμα έχει ,κατά την άποψη μου, το ουσιαστικότερο δικαίωμα, την δυνατότητα διενέργειας δημοτικού Δημοψηφίσματος, αντικείμενο του οποίου δύναται να αποτελέσει κάθε θέμα, ακόμη και αν δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ.
Έτσι θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους μου ότι δεν έχει σημασία η θέση από την οποία αγωνίζεσαι αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεσαι για το όφελος της πόλης. Για εμένα το διακύβευμα δεν είναι αν θα εκλεγώ, αλλά με ποιους θα έχω την δυνατότητα να συνεργαστώ την επόμενη ημέρα. Και πιστέψτε με ξέρω και ξέρετε την προσωπικότητα μου ότι η επόμενη μέρα θα είναι …
#synexizoume #sta_matia #polipolites


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...