Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Β΄ Διεθνές Συνέδριο - ΄΄Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο΄΄ .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Β΄ Διεθνές Συνέδριο

΄΄Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο΄΄« Ηλέκτρα » , Αθηνόδωρος

(έργο εμπνευσμένο από το θέμα του συνεδρίου)

Η ΄Ενωση «Εκαταίος» σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει το Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό με θέμα: « Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Alexander Beach, από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2008.

Επιστημονική υπεύθυνη του συνεδρίου είναι η κ. Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου, δρ. φιλ, Λέκτωρ Κλασικής Φιλολογίας – Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ, Καθηγήτρια – Σύμβουλος ΕΑΠ.

Έχουν προσκληθεί ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα.

Από το εξωτερικό οι: καθ. D.Cairns (Πανεπιστήμιο Edinburg –πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών – Μ .Βρετανία), καθ. R. Hunter (Πανεπιστήμιο του Cambridge-M. Βρετανία) , καθ. R. Seaford (Πανεπιστήμιο Exeter – Μ. Βρετανία), καθ. D. Wiles (Royal Holloway,University of London- Μ. Βρετανία).

Από την Ελλάδα οι: καθ. Αικ. Συνοδινού ( Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ) και αναπλ. καθ. Β. Μπαρμπούση ( Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ) .

Οι σύνεδροι από την Ελλάδα προέρχονται από όλα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ μεταξύ των συνέδρων του εξωτερικού συγκαταλέγονται οι: αναπλ. καθ. C. Barone (Πανεπιστήμιο Padova -Ιταλία), καθ. B. Dunsch (Πανεπιστήμιο Marburg – Γερμανία), καθ. R. Frederiksen (ερευνητής του Danish Institute at Athens), αναπλ. καθ. B. Holmes (Πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ), καθ. C. Martini, αντιπρύτανης (Πανεπιστήμιο Calgary Καναδάς), αναπλ. καθ. M. Mueller (Πανεπιστήμιο MassachusettsΗΠΑ), αναπλ. καθ . B. Nikolsky (Πανεπιστήμιο της ΜόσχαςΡωσία), καθ. H. Roisman (Colby CollegeΗΠΑ), αναπλ. καθ. A. Romano (Πανεπιστήμιο FloridaΗΠΑ).

Το συνέδριο θα συμπεριλάβει, επίσης, ανακοινώσεις από νέους ερευνητές, διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες .

Οι τίτλοι των ανακοινώσεων καλύπτουν όλο το φάσμα του αρχαίου δράματος, από την τραγωδία, την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, το ρωμαϊκό θέατρο ( τραγωδία – κωμωδία ) μέχρι την πρόσληψη και την παραστασιολογία .

Για πληροφορίες , www.ekataios.gr

H Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Β’ Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό με θέμα : Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο – Συμπεράσματα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κρίνονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ελληνικό Πολιτισμό που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη στις 15 – 18 Μαΐου και τα οποία συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία .

  1. Το πρόγραμμα σπουδών Ελληνικός Πολιτισμός του ΕΑΠ είναι καινοτόμο γιατί εξετάζει τα θέματα του πολιτισμού στη διαχρονία τους.
  2. Για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην έρευνα, θέματα όπως αυτό του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου θα πρέπει να εξετάζονται διεπιστημονικά. Στο συνέδριο κατέθεσαν τις απόψεις τους επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους (Ιστορικοί Τέχνης, Σκηνοθέτες, Φιλόλογοι, Αρχιτέκτονες κ.λ.π. ).
  3. Το Συνέδριο κατάφερε να συγκεράσει τις παλαιότερες μορφές της επιστήμης με τις νεότερες και η συνάντηση των δύο υπήρξε επιτυχής.

Τα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για το ευρύτερο κοινό .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ηθική και οικονομική τους συνδρομή το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου – Ροδόπης , τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Επιμελητήριο Έβρου.

Ευχαριστούμε επίσης τον πρώην υπουργό Πολιτισμού κύριο Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Διαζώματος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και τους χορηγούς επικοινωνίας : ΕΡΤ 3, Δέλτα Τηλεόραση, Γνώμη και Πολίτη της Θράκης.

Το Δ.Σ. της ένωσης «Εκαταίος»1 σχόλιο:

Korah 4 είπε...

Δελτίο Τύπου
Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις πρόκειται να παρουσιάσει την θεατρική παράσταση Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, πρώην Κρατητήρια της Γκεστάπο, στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Ο χώρος ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και μας παραχωρείται για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης.
Το καινούργιο νεοελληνικό κείμενο της Αιμιλίας Βάλβη, εξ’ αφορμής του χώρου, πραγματεύεται τον αγώνα του ανθρώπου για αντίσταση σε κάθε μορφή απολυταρχισμού και ελέγχου από ανεξέλεγκτους φορείς εξουσίας. Επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια σήμερα δεν έχουν σαν στόχο την πληροφορία που πιθανά γνωρίζει ο κρατούμενος αλλά τον ίδιο ως προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη δεν βασανίζονται γι’ αυτά που γνωρίζουν αλλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό που ενοχλεί είναι οι επιλογές ζωής των κρατουμένων που πρέπει όχι απλώς ν’ αλλάξουν αλλά να πάψουν να υπάρχουν ως τέτοιες, γεγονός που συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξόντωση του κρατουμένου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της που η ίδια τους η ζωή (μια ζωή που υπερασπίζεται το όνειρο, τον έρωτα, την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική δράση) είναι αιρετική. Για το λόγο αυτό η γυναίκα συλλαμβάνεται και ο φορέας της εξουσίας χρησιμοποιεί κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού και κατορθώνει να μεταστρέψει τον άντρα από σύντροφο, σε βασανιστή.
Η παρουσίαση της δουλειάς μας θα ξεκινήσει με τη μορφή ανοιχτών προβών το μήνα Μάιο προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί με το κοινό που θα τις παρακολουθήσει, τις ιδιαιτερότητες και το φορτίο του χώρου πριν, προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της παράστασης. Χρειαζόμαστε την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού κατά τη διάρκεια των δοκιμών ώστε μαζί να καταλήξουμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να αγγίξει έναν τόσο φορτισμένο χώρο μνήμης και ιστορίας. Αναζητούμε τον τρόπο να σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη αυτή, αλλά και να βιώσουμε εκ νέου την αλήθεια ενός πολύ σύγχρονου μηνύματος, που λέει πως εξακολουθούμε να μην είμαστε ελεύθεροι και να διαιωνίζουμε με την αδιαφορία, τόπους σύγχρονων βασανιστηρίων. Αυτός ο προβληματισμός διέπει ολόκληρη τη διαδικασία της πρόβας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε : Πώς η ιστορία συναντά τη σημερινή αλήθεια, πώς η δική μου αλήθεια μίας σύγχρονης καθημερινότητας αποκτά κοινά στοιχεία με μία ζοφερή και συγκλονιστική αλήθεια ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, και πως αυτά τα κοινά στοιχεία αποκτούν οικουμενική αξία.
Πληροφορίες: Από 14 μέχρι 31 Μαΐου 2008 κάθε μέρα εκτός Πέμπτης στις 22:00 θα παρουσιάζονται με τη μορφή της ανοιχτής πρόβας αποσπάσματα ή και ολόκληρο το έργο. Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει διότι οι θέσεις θεατών σε αυτή τη φάση θα είναι περιορισμένες. τηλ. επικοινωνίας 6978638355 (καθημερινά από 10:00-14:00)

Info:
Κοραή 4 – Προσβάσιμος χώρος της Αιμιλίας Βάλβη
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Κίνηση : Νικολέτα Ξεναρίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Σοφία Καλαμπάκα
Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Πόλις
Τηλ. επικοινωνίας: 6978/638355 και 6974/316537
http://korah4.blogspot.com/