Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Β΄ Διεθνές Συνέδριο - ΄΄Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο΄΄ .





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Β΄ Διεθνές Συνέδριο

΄΄Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο΄΄



« Ηλέκτρα » , Αθηνόδωρος

(έργο εμπνευσμένο από το θέμα του συνεδρίου)

Η ΄Ενωση «Εκαταίος» σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει το Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό με θέμα: « Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Alexander Beach, από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2008.

Επιστημονική υπεύθυνη του συνεδρίου είναι η κ. Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου, δρ. φιλ, Λέκτωρ Κλασικής Φιλολογίας – Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ, Καθηγήτρια – Σύμβουλος ΕΑΠ.

Έχουν προσκληθεί ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα.

Από το εξωτερικό οι: καθ. D.Cairns (Πανεπιστήμιο Edinburg –πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών – Μ .Βρετανία), καθ. R. Hunter (Πανεπιστήμιο του Cambridge-M. Βρετανία) , καθ. R. Seaford (Πανεπιστήμιο Exeter – Μ. Βρετανία), καθ. D. Wiles (Royal Holloway,University of London- Μ. Βρετανία).

Από την Ελλάδα οι: καθ. Αικ. Συνοδινού ( Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ) και αναπλ. καθ. Β. Μπαρμπούση ( Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ) .

Οι σύνεδροι από την Ελλάδα προέρχονται από όλα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ μεταξύ των συνέδρων του εξωτερικού συγκαταλέγονται οι: αναπλ. καθ. C. Barone (Πανεπιστήμιο Padova -Ιταλία), καθ. B. Dunsch (Πανεπιστήμιο Marburg – Γερμανία), καθ. R. Frederiksen (ερευνητής του Danish Institute at Athens), αναπλ. καθ. B. Holmes (Πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ), καθ. C. Martini, αντιπρύτανης (Πανεπιστήμιο Calgary Καναδάς), αναπλ. καθ. M. Mueller (Πανεπιστήμιο MassachusettsΗΠΑ), αναπλ. καθ . B. Nikolsky (Πανεπιστήμιο της ΜόσχαςΡωσία), καθ. H. Roisman (Colby CollegeΗΠΑ), αναπλ. καθ. A. Romano (Πανεπιστήμιο FloridaΗΠΑ).

Το συνέδριο θα συμπεριλάβει, επίσης, ανακοινώσεις από νέους ερευνητές, διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες .

Οι τίτλοι των ανακοινώσεων καλύπτουν όλο το φάσμα του αρχαίου δράματος, από την τραγωδία, την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, το ρωμαϊκό θέατρο ( τραγωδία – κωμωδία ) μέχρι την πρόσληψη και την παραστασιολογία .

Για πληροφορίες , www.ekataios.gr

H Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου





Β’ Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό με θέμα : Χώρος και Χρόνος στο Αρχαίο Θέατρο – Συμπεράσματα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κρίνονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ελληνικό Πολιτισμό που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη στις 15 – 18 Μαΐου και τα οποία συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία .

  1. Το πρόγραμμα σπουδών Ελληνικός Πολιτισμός του ΕΑΠ είναι καινοτόμο γιατί εξετάζει τα θέματα του πολιτισμού στη διαχρονία τους.
  2. Για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην έρευνα, θέματα όπως αυτό του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου θα πρέπει να εξετάζονται διεπιστημονικά. Στο συνέδριο κατέθεσαν τις απόψεις τους επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους (Ιστορικοί Τέχνης, Σκηνοθέτες, Φιλόλογοι, Αρχιτέκτονες κ.λ.π. ).
  3. Το Συνέδριο κατάφερε να συγκεράσει τις παλαιότερες μορφές της επιστήμης με τις νεότερες και η συνάντηση των δύο υπήρξε επιτυχής.

Τα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για το ευρύτερο κοινό .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ηθική και οικονομική τους συνδρομή το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου – Ροδόπης , τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Επιμελητήριο Έβρου.

Ευχαριστούμε επίσης τον πρώην υπουργό Πολιτισμού κύριο Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Διαζώματος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και τους χορηγούς επικοινωνίας : ΕΡΤ 3, Δέλτα Τηλεόραση, Γνώμη και Πολίτη της Θράκης.

Το Δ.Σ. της ένωσης «Εκαταίος»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έβρος Μετά τον Πόλεμο «Το ματωμένο ποτάμι».

  Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έβρος ποταμός υπήρξε το κυριότερο πέρασμα για τους πολίτες κυρίως της Θράκης που κατέφευγαν   στο Κάιρο της...